A- A+
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των τοποθετήσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας

Αύξηση των τοποθετήσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις αναμένουν το 2023 οι τράπεζες, λόγω της ανόδου των επιτοκίων τους που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ενδεικτική των τάσεων που θα επικρατήσουν τη νέα χρονιά είναι η εικόνα με την πορεία των σχετικών μεγεθών του περασμένου μήνα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλλαγή τάσης

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο μόνο δύο από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας, με τις σχετικές αναπροσαρμογές να είναι μικρής κλίμακας.

Σε αυτήν την περίοδο, η μηνιαία μεταβολή των υπολοίπων της κατηγορίας, παρ΄ ότι αρνητική, ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 39 μηνών.

Ειδικότερα, τα χρήματα των νοικοκυριών σε προθεσμιακές καταθέσεις υποχώρησαν το Νοέμβριο κατά μόλις 84 εκατ. ευρώ. Παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα.

Τον Οκτώβριο είχαν μειωθεί κατά 342 εκατ. ευρώ και το Σεπτέμβριο κατά 165 εκατ. ευρώ. Από την αρχή δε του 2022, οι καθαρές εκροές ξεπέρασαν τα 3,61 δισ. ευρώ, με το μέσο μηνιαίο όρο τους στο 10μηνο να διαμορφώνεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η μηνιαία μεταβολή των υπολοίπων το 2022 έχει καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εξής:

ποσά σε εκατ. ευρώ

ADVERTISEMENT

Οι επιλογές σήμερα

Πλέον, και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων τους στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία φτάνουν έως και το 1% σε ετησιοποιημένη βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται μία στροφή των αποταμιευτών σε λογαριασμούς της κατηγορίας.

Με δεδομένες τις νέες προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκιά τους, οι τράπεζες δεν αποκλείουν το 2023 τα υπόλοιπα στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας να προσεγγίσουν τα 40 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 23 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα.