A- A+
«Κουρεύεται» το ποσοστό μείωσης της σύνταξης για όσους εργάζονται - Έρχεται νομοσχέδιο

Στον περιορισμό του ποσοστού μείωσης των συντάξιμων αποδοχών για όσους συνταξιούχους εργάζονται προχωρά η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο που θα φέρει άμεσα στη Βουλή.

Σήμερα, ισχύει οριζόντια μείωση της σύνταξης για όσους εργάζονται κατά 30%, ανεξάρτητα από το ύψος των απολαβών του και το χρόνο εργασίας του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι που επιλέγουν να εργάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, ώστε να μην μειωθεί η σύνταξή τους.

Το νέο σύστημα

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης, το καθεστώς αυτό θα αλλάξει άμεσα μέσω του πρώτου νομοσχεδίου που θα υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα, η σύνταξη θα συνεχίσει να κουρεύεται για όσους εργάζονται, ωστόσο το ποσοστό της μείωσης θα εφαρμόζεται αναλογικά.

Συγκεκριμένα, το ύψος της περικοπής θα προκύπτει από ειδικό αλγόριθμο που θα λαμβάνει σε κάθε περίπτωση υπόψιν το χρόνο της απασχόλησης του συνταξιούχου.

Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος απασχόλησης, τόσο χαμηλότερο θα είναι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης.

Για παράδειγμα, κάποιος που εργάζεται για λίγες ώρες θα υπόκειται σε χαμηλότερη περικοπή σε σύγκριση με κάποιον που δουλεύει full time.

Μένει να φανεί εάν θα υπάρχουν και άλλες παράμετροι προσδιορισμού του ποσοστού περικοπής των συντάξιμων αποδοχών, όπως το ύψος της σύνταξης ή του μισθού.

ADVERTISEMENT

Ποιοι εξαιρούνται

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία από την παραπάνω περικοπή εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Όσοι εργάζονται σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης

2. Όσοι εργάζονται σε Όργανα και Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε συντονισμένους Διεθνείς Οργανισμούς.

3. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση αυτού.

4. Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

5. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 1 και 26 του Π.Δ.169/2007.

6. Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα (ν. 1140/1981) ή το επίδομα του άρθρου 54 του Π.Δ.169/2007 καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

7. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζον έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

8. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016.

9. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.