A- A+
Κουρεμένα ενοίκια: Πληρώνει το κράτος τους ιδιοκτήτες ως την Παρασκευή

Θέμα ημέρα είναι η έναρξη του νέου γύρου πληρωμών στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο ή και καθόλου ενοίκιο το Μάιο από πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη αυτής της εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκμισθωτές έχουν ήδη κάνει τη δήλωση COVID για τον Απρίλιο.

Αναλυτικότερα, οι αποζημιώσεις θα αφορούν τους εξής:

- Τους ιδιόκτητες ακινήτων που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο και όσους εισέπραξαν μειωμένο κατά 40% μίσθωμα

Οι αποζημιώσεις ανέρχται σε 80% επί του μισθώματος για φυσικά πρόσωπα και 60% για νομικά στα μηδενικά ενοίκια και στο 20% επί τους μισθώματος για όσους το κούρεμα ήταν της τάξης του 20%.

· Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα, αλλά για διάφορους λόγους δεν πήραν την αποζηίωση που δικαιούνταν για το διάστημα Νοεμβρίου - Απριλίου 2021.

- Τους ιδιοκτήτες που διόρθωσαν την καταχώρηση του ΙΒΑΝ λογαριασμού τους

Οι μειώσεις του Ιουνίου

Ως προς τα μισθώματα του Ιουνίου, είναι θέμα ημερών η έκδοση της απόφασης με τους ΚΑΔ που δικαιούνται απαλλαγής ή έκπτωσης 40% στα μισθώματα.

Οι σχετικές πληρωμές αναμένεται γίνουν προς τα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ, δικαιούχοι του μέτρου είναι οι εξής:

- Επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών δεν πληρώνουν ενοίκιο

- Επιχειρήσεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου που έχουν έκπτωση 40%.

- Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο της πρώτης ή φοιτητικής κατοικίας των τέκνων τους και οι ιδιοκτήτες παίρνουν αποζημίωση 20% επί του μισθώματος.

Στην περίπτωση της απαλλαγής, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν το 60% του μισθώματος αν είναι νομικά πρόσωπα και το 80% αν είναι φυσικά πρόσωπα.

Όταν η έκπτωση είναι 40% δικαιούνται αποζημίωση ίση με το 20% του μισθώματος.