A- A+
Κορωνοϊός και ΙΧ: Ψηφιακά διπλώματα, τέλη με το μήνα και δήλωση ατυχήματος από απόσταση

Μεγάλες αλλαγές στον κόσμο του αυτοκινήτου φέρνει η κρίση του κορωνοϊού, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και μειώνοντας τα κόστη για τους ιδιοκτήτες τους.

Ας το παραδεχτούμε, η πανδημία και το lockdown άλλαξαν πολλά, σχεδόν τα πάντα γύρω μας.

Και σε επίπεδο αγορών και γραφειοκρατίας αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται με έντονη διαφορά. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο εμφανείς στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Κι αυτό διότι έρχονται πολύ σύντομα τα εξής:

  • Το δίπλωμα οδήγησης στην πόρτα σου

Θυμάσαι τότε παλιά π.κ. (προ κορωνοϊού) που περνούσες τις εξετάσεις οδήγησης και μέχρι να δεις στα χέρια σου το δίπλωμα και κατά συνέπεια μέχρι να μπορείς να οδηγήσεις κανονικά, μπορεί να περνούσαν μέχρι και 4 μήνες; Ε, ξέχνα το τώρα. Δε θα χρειάζεται να περιμένεις πια!

«'Όποιος επιτύχει στις εξετάσεις, μέσα σε 48 ώρες θα λαμβάνει ένα προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.


Δήλωση ατυχήματος από απόσταση

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προχωρήσει στην ψηφιοποίηση της δήλωσης ατυχημάτων, η οποία πλέον μπορεί να ολοκληρωθεί από απόσταση.

Με ειδικές εφαρμογές για κινητά, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες επιτρέπουν στον ασφαλισμένο με χρήση της κάμερας του κινητού του να δηλώσει το ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό του.

Έτσι, μπαίνει τέλος στην αναμονή του ειδικού συνεργάτη της εταιρείας για την καταγραφή ενός ατυχήματος, αφού ο χρήστης καταγράφει μόνος του τις αποδείξεις που χρειάζονται.


  • Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για όσους κάνουν άρση ακινησίας

Είναι η περίοδος που κανονικά δημοσιεύεται απόφαση για τα μειωμένα τέλη, δηλαδή για την περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει άρση ακινησίας και να πάρει πίσω τις πινακίδες του, αφού πρώτα πληρώσει μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.

Επειδή όμως είναι και η περίοδος που οι μετακινήσεις μας και οι ανάγκες γενικότερα άλλαξαν ριζικά, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά, φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μην επιβάλει το «πέναλτι» του 1/12 ή των 2/12 που απορρέει από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Στόχος είναι να μπορέσουν και οι καταναλωτές - επαγγελματίες και ιδιώτες - να προβούν σε άρση ακινησίας άμεσα και να μετακινούνται με τα οχήματά τους, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πέρα από τα μειωμένα τέλη, εξετάζεται και η μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αν το όχημά κινείται με κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. και δεν έχει κλείσει 10ετία.



Εκπτώσεις στα ασφάλιστρα

Πολλοί κλάδοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς. Το ίδιο και οι ασφαλιστικές εταιρίες σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Αναβάθμισαν τις υπηρεσίες τους, για να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους από απόσταση.

Κάποιες, πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα. Πρωτοβουλίες, έξυπνες καμπάνιες και αποκλειστικές προσφορές, ειδικά προσαρμοσμένες για τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετώπισε όλος ο κόσμος, τους τελευταίους 2 μήνες.

Αυτή τη στιγμή στα 12μηνα συμβόλαια, υπάρχουν εταιρείες που κάνουν δώρο έως και 3 μήνες ασφάλισης μέσω των εκπτώσεων που έχουν ενεργοποιήσει, ενώ υπάρχουν ανάλογες προσφορές και για μικρότερες διάρκειες.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 10 ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει προσφορές που φτάνουν έως και το 43% για όσους επιλέξουν τις επόμενες εβδομάδες να υπογράψουν το νέο τους συμβόλαιο.

Αναμφίβολα η περίοδος είναι ιδανική για να ανανεώσετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.

Ακόμη κι αν το ισχύον συμβόλαιό σας δεν λήγει άμεσα, μπορείτε από τώρα να κλειδώσετε τα μειωμένα ασφάλιστρα, επιλέγοντας την ημερομηνία που θα ξεκινήσει το νέο σας πρόγραμμα.