A- A+
Κίνδυνος να μείνουμε χωρίς κάρτες λόγω έλλειψης των πρώτων υλών κατασκευής τους!

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι όμως και απίθανο να συμβεί. Υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν σύντομα οι πρώτες ύλες παραγωγής καρτών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή και προμήθεια ημιαγωγών. Με την άνοδο της χρήσης ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών λόγω πανδημίας, η ζήτηση για τις πρώτες ύλες κατασκευής τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες παραγωγής ημιαγωγών, που στην πλεινότητά τους εδρεύουν στην Ασία, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ζητούμενες ποσότητες για την δημιουργία καρτών.

Το αρνητικό σενάριο

Σύμφωνα με τον Ζακ Ντουσρέν, πρόεδρος της Smart Payment Association (SPA), μιας από τις μεγαλύτερες ενώσεις κατασκευαστών καρτών διεθνώς, «αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, εκατομμύρια κάρτες πληρωμών θα λείψουν από τους καταναλωτές».

Δηλαδή οι πελάτες των τραπεζών θα αδυνατούν να ανανεώσουν την κάρτα πληρωμών τους ή να αποκτήσουν καινούργια, εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν.

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει το πρόβλημα επείγον, καθώς εκτιμά ότι θα εμφανιστεί έλλειψη καρτών στην αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και θα υπάρξει επιδείνωση το 2022.

ADVERTISEMENT

Ποια μπορεί να είναι η λύση

Προσωρινή λύση σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την παραγωγή καρτών τα επόμενα χρόνια, μπορεί να δοθεί από τις τράπεζες.

Αν οι τελευταίες παρατείνουν τη διάρκεια ισχύος των καρτών οριζόντια, πχ. κατά 2 χρόνια, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως τίθονται ζητήματα ασφαλείας, καθώς η μη αλλαγή κάρτας ενέχει κινδύνους ασφαλείας για τον καταναλωτή, καθώς ο κίνδυνος υποκλοπής των στοιχείων της αυξάνεται, όσο μεγαλώνει ο χρόνος ισχύος της.

Μόνιμη λύση μπορεί να δώσει μόνο η ψηφιοποίηση μεγάλου αριθμού καρτών. Έτσι, δεν θα εκδίδεται πλαστικό, και η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε POS και ATM μέσω κινητών συσκευών.