A- A+
Στροφή των καταναλωτών στις πιστωτικές κάρτες πρώτη φορά μετά από χρόνια

Σε ανοδική τροχιά έχουν εισέλθει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι πωλήσεις πιστωτικών καρτών, μεγάλο μέρος των οποίων γίνεται πλέον μέσω e-banking.

Συγκεκριμένα, στα πορτοφόλια τους έχουν πλέον οι Έλληνες περί τα 2,90 εκατ. πιστωτικές κάρτες, αριθμός που αυξήθηκε το 2020 κατά 9%, με την έκδοση 280 χιλιάδων νέων πλαστικών της κατηγορίας.

Συχνότερη χρήση

Δεν αυξήθηκε όμως μόνο ο αριθμός τους, αλλά και η χρήση τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι με την αγορά κλειστή για τουλάχιστον 5 μήνες, ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκατ. αυξημένος κατά 1,68% σε σχέση με το 2019.

Από την άλλη, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 19% σε 1.938 ευρώ, από 2.390 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Και αυτό το στοιχείο δείχνει ότι οι κάτοχοί τους τις βγάζουν από το πορτοφόλι συχνότερα και για μικρότερης αξίας συναλλαγές.

ADVERTISEMENT

Διάθεση με δώρα μέσω e-banking

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω επιδόσεις επιτεύχθηκαν σε μία περίοδο που τα τραπεζικά καταστήματα υπολειτουργούσαν.

Ταυτόχρονα όμως οι πωλήσεις πιστωτικών καρτών μεταφέρθηκαν στον ψηφιακό κόσμο και συγκεκριμένα στο e-banking από όλες τις τράπεζες.

Έκτοτε, εκτιμάται ότι περίπου 3 στις 10 νέες πιστωτικές εκδίδονται online, με τους καταναλωτές να εκμεταλλεύονται και τα δώρα των τραπεζών όταν οι αιτήσεις γίνονται στιο e-banking, χωρίς καμία επίσκεψη σε κατάστημα.