A- A+
Κατρούγκαλος: Κατάργηση επικουρικών μέσω ενοποίησης με τις κύριες - Στα €390 η βασική
Την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, δια της ενοποίησής τους με τις κύριες, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Στα 390 ευρώ η βασική σύνταξη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για κατάργηση μέσω.. ενοποίησης των επικουρικών συντάξεων.

Όπως είπε σχετικά, «οι επικουρικές συντάξεις είχαν λόγο ύπαρξης στο παρελθόν όταν έμπαιναν μόνο εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων στο τέλος έβαζε τα λεφτά το κράτος. Τις ενοποιούμε με τις κύριες για να σωθούν. Δεν καταργούνται, αλλά περιλαμβάνονται στις κύριες συντάξεις».

Η εθνική σύνταξη

Για την εθνική σύνταξη είπε πως «πρέπει να κρατήσουμε τη βασική ιδέα της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές. Στο μέλλον θα είναι ίδιο για όλους, 60% του μέσου εισοδήματος, που σήμερα είναι 390 ευρώ».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πάμε «σε οριζόντιες μειώσεις αλλά σε εφαρμογή ίδιων κανόνων για υπολογισμό σύνταξης και εισφορών. Αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε μειώσεις. Σε αυτή τη φάση λόγω του μνημονιακού στόχου και της εκτροπής του συστήματος θα βάλουμε ποσοστά που ίσως οδηγήσουν σε μειώσεις».

Υπογράμμισε δε πως «κάποιοι από τους ήδη συνταξιούχους θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους», καθώς όπως είπε «οι σημερινές συντάξεις θα επαναπροσδιοριστούν».