A- A+
Καταθέσεις: Άλμα στα 180 δισ. ευρώ το 2021 μετά από εισροές 17 δισ. ευρώ

Στο Δεκέμβριο του 2011 επέστρεψαν οι καταθέσεις στις τράπεζες, μετά το νέο άλμα που σημείωσαν για δεύτερη σερί χρονιά το προηγούμενο 12μηνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας, από το Μάρτιο του 2020 έως και το τέλος του 2021, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχερήσεων ενισχύθηκαν κατά 33,5 δισ. ευρώ, διαμορφούμενα μία ανάσα από τα 180 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι της ανόδου

Ο βασικός λόγος ενίσχυσης των μεγεθών ήταν η κρατική στήριξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που έφτασε τα 43 δισ. ευρώ σε περίπου 20 μήνες.

Κατά δεύτερον, οι τράπεζες προχώρησαν σε νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις κυρίως μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Τα νέα δάνεια φυσικά κατέληξαν στους λογαριασμούς των πελατών τους

Τρίτον, μειώθηκε αναγκαστικά η κατανάλωση, λόγω των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα

Τέταρτον, πάγωσε η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά την περίοδο των lockdowns, με τις οφειλές να μπαίνουν σε ρύθμιση πολλών δώσεων

Πέμπτον, δάνεια άνω των 11 δισ. ευρώ παραμένουν σε κάποιο καθεστώς προστασίας (ΓΕΦΥΡΑ, αναστολή χρεολυσίων)

Έκτον, το 2021 ο κλάδος του τουρισμού ανέκαμψε σημαντικά, με τους ξένους επισκέπτες να δαπανούν περίπου 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

ADVERTISEMENT

Τα νούμερα του 2021

Κατά τα άλλα συνεχίστηκαν και το 2021, οι τάσεις που είχαν καταγραφεί το 2020, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αυξάνονται κατά 16,8 δισ. ευρώ στα 179,98 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα μεγέθη κινήθηκαν ως εξής:

ADVERTISEMENT

Η φυγή από τις προθεσμιακές

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω πίνακα, διέρρευσε από τις προθεσμιακές καταθέσεις το 27% των υπολοίπων το προηγούμενο 12μηνο.

Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 10,26 δισ. ευρώ στα 27,26 δισ. ευρώ, ακολουθώντας μία συνεχιζόμενη πτωτική πορεία από τον Αύγουστο του 2019.

Οι μεταβολές αυτές σχετίζονται με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους λογαριασμούς προθεσμίας, τα οποία διαμορφώνονται πλέον ελάχιστα πάνω από το 0%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες δεν ανανεώνουν τα προϊόντα τους και αρκετοί από αυτούς τοποθετούνται σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, για να πετύχουν μία αξιοπρεπή απόδοση.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι ένα μέρος των κεφαλαίων που φεύγουν, χρησιμοποιείται για την αγορά ακινήτων ή άλλων διαρκών καταναλωτικών αναγκών.