A- A+
Κατάσχεση καταθέσεων από οφειλέτες του δημοσίου ζητά η τρόικα
Άμεση λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων και την κατάσχεση καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, συστήνει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι νέες προτάσεις περιλαμβάνονται σε έκθεση που έχουν συντάξει από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναλυτικότερα, η τρόικα προτείνει αλλαγές στο σύστημα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την καθιέρωση αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων και διαδικασία απευθείας χρέωσης (κατάσχεσης) τραπεζικών λογαριασμών.

Επιπλέον, συστήνει τον επαναπροσδιορισμό του προγράμματος ελέγχων ώστε οι προσπάθες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατρούς και δικηγόρους) και να διασφαλιστεί ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας με τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.

Για τον κυνήγι του ΦΠΑ τα μέλη της Τρόικας προτείνουν να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων και να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων μονάδες με αρμοδιότητες εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.