A- A+
Καταργείται από 31/5 το «πορτοκαλί» βιβλίο - Τι θα ισχύει στους ελέγχους πλέον
Από 31 Μαΐου καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν στους χώρους εργασίας το πορτοκαλί βιβλίο, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία του προσωπικού που απασχολούν. Τι ορίζει η νομοθεσία.

Το ΦΕΚ με το οποίο τίθεται και επίσημα σε εφαρμογή η σχετική διάταξη δημοσιεύτηκε. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη την τήρηση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ειδικότερα, τα Ειδικά Βιβλία Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού τηρούνται έως τις 31.5.2014, φυλάσσονται από τον εργοδότη για 10 έτη από τη νόμιμη θεώρησή τους και επιδεικνύονται κατά τους επιτόπιους ελέγχους.

Παράβαση της υποχρέωσης αυτής ή οποιαδήποτε άλλη παράβαση, όπως ίσχυε μέχρι την προηγούμενη ημέρα της έναρξης ισχύος του νέου νόμου για χρονικά διαστήματα μέχρι την έναρξη ισχύος της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων Ε3 και Ε4, επιφέρουν την επιβολή των αντίστοιχων προστίμων που ίσχυαν μέχρι την προηγούμενη ημέρα της έναρξης ισχύος του παρόντος άρθρου.

Τα επιβαλλόμενα αυτά πρόστιμα αποτελούν έσοδα του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, οι δε πράξεις επιβολής, επίδοσης και βεβαίωσης, καθώς και τυχόν αμφισβήτηση αυτών συνεχίζουν να γίνονται κατά τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Οι έλεγχοι

Επιπλέον, με τη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), ελεγκτικού οργάνου του ΙΚΑ, να ελέγχει όχι μόνο περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αδήλωτης.

Παράλληλα, διευρύνεται το το πεδίο των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ στα πρότυπα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε).

«Με το νέο- σαφώς ευνοϊκότερο- θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να επικαλείται καμία δικαιολογία ώστε να προβαίνει σε καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων» τόνισε σχετικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.