A- A+
Κανονικό «φακέλωμα» ακόμη και για άνοιγμα λογαριασμού κάνουν οι τράπεζες - Τι στοιχεία ζητούν
Πολύ αυστηρή έχει καταστεί η νομοθεσία για τις συναλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος, υποχρεώνοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να ζητούν από τους πελάτες σειρά δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, όλες οι τράπεζες υποχρεούνται να προβούν σε πιστοποίηση των νέων και υφιστάμενων πελατών τους, που σημαίνει ότι για να συνεχίσουν οι τελευταίοι να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους θα πρέπει να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνώς, καθιερώθηκε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Υποχρεώσεις

Σε εφαρμογή αυτού του ρυθμιστικού πλαισίου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μην πραγματοποιούν καμία συναλλαγή, αν δεν έχουν προηγουμένως πιστοποιήσει και επαληθεύσει την ταυτότητα του συναλλασσομένου.

Έχουν, επίσης, την υποχρέωση να ζητούν από την πελατεία τους στοιχεία, όπως νομιμοποιητικά έγγραφα, έγγραφα πιστοποίησης της ταυτότητας του πελάτη, εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή/και δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δικαιολογητικά συναλλαγών, κ.λπ. και να τηρούν τα στοιχεία αυτά σε αρχεία.

Για το λόγο αυτό, όταν η τράπεζα ζητά τα στοιχεία σας για μια συναλλαγή ή για την έναρξη ή τη συνέχιση της τραπεζικής σας σχέσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι εφαρμόζει τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας και δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.

Προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα στοιχεία που παρέχετε στις τράπεζες:

  • φυλάσσονται με ασφάλεια για το χρονικό διάστημα που επιβάλλεται από τη σχετική νομοθεσία,
  • χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό της συλλογής τους, ενώ
  • κάθε τυχόν παράβαση της νομοθεσίας αυτής από τις τράπεζες επιφέρει βαρύτατες ποινές και αυστηρότατα πρόστιμα.

Ποια στοιχεία ζητούνται

Από τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με ρητή διάταξη της υπ’ αριθμ. 2652/2012 Πράξης Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος:

  • τα εισοδήματα πελάτη-φυσικού προσώπου επαληθεύονται από την τράπεζα βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος, και
  • του πελάτη-νομικού προσώπου/επιτηδευματία επαληθεύονται από την τράπεζα βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης υποβολής της και του σημειώματος πληρωμής φόρου).

Σε περίπτωση που επιθυμείτε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μίσθωση θυρίδας, τη σύναψη δανείου ή τη διενέργεια άλλων συναλλαγών (όπως, π.χ., την εκτέλεση μεταφοράς πίστωσης ή εμβάσματος), τα στοιχεία που απαιτεί η νομοθεσία να παράσχετε - είτε είστε κύριος δικαιούχος, συνδικαιούχος, πρωτοφειλέτης ή εγγυητής - και τα, ανάλογα με την περίπτωση, έγγραφα που θα σας ζητηθούν για την πιστοποίησή τους, είναι τα ακόλουθα:

Τα έγγραφα αυτά πρέπει να επιδεικνύονται πρωτότυπα, οι δε τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ζητούν την επικαιροποίησή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να τηρούν αντίγραφά τους.

Ανάλογα με το είδος και το ύψος της συναλλαγής, τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν από την τράπεζά σας μπορεί να διαφέρουν. Κατά συνέπεια, είναι πιθανόν να σας ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες, όπως:

δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια, φορτωτικές, τίτλοι ιδιοκτησίας, μισθωτήρια ή πωλητήρια συμβόλαια, πληροφορίες σχετικά με το σκοπό και τη φύση της επιχειρηματικής σου σχέσης με την τράπεζα, πληροφορίες σχετικά με το οικονομικό και συναλλακτικό σου προφίλ, ή/και άλλα έγγραφα.

Όταν ενεργείτε για λογαριασμό άλλου, εκτός από την απόδειξη των στοιχείων της δικής σας ταυτότητας, οφείλετε να αποδείξετε και τα στοιχεία του τρίτου, φυσικού ή νομικού προσώπου, για λογαριασμό του οποίου ενεργείτε.

Οι τράπεζες υποχρεώνονται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να απαιτούν και αυτά τα στοιχεία και να εξακριβώνουν τη γνησιότητά τους.