A- A+
Καμπανάκι από τις τράπεζες: Υπόσχονται επιδόματα για να μπουν στο e-banking σας

Ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί για μία νέου τύπου απάτη που στοχεύει τους λογαριασμούς e-banking των πολιτών, εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περιστατικά κακόβουλων επικοινωνιών από επιτήδειους, με πρόφαση την παροχή κρατικής αποζημίωσης.

Οι δράστες θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο είναι προγραμματισμένη η καταβολή ενισχύσεων από το κράτος.

Το κόλπο

Πρόκειται για μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την παροχή αποζημίωσης από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών ή την καταβολή έκτακτου επιδόματος, όπως το Market pass.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτήδειοι προσποιούνται πως είναι υπάλληλοι τραπεζών, λογιστές, εφοριακοί, υπάλληλοι υπουργείων ή εκπρόσωποι του https://arogi.gov.gr, της πλατφόρμας μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις κρατικές αποζημιώσεις.

Στην επικοινωνία τους με ανυποψίαστους πολίτες ζητούν ή/και παραπέμπουν σε απατηλές ιστοσελίδες για να υποκλέψουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους.

Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά καχύποπτοι σε αυτές τις επικοινωνίες (τηλεφωνικές, με e-mail ή sms) και να μην αποκαλύπτετε ποτέ τους κωδικούς σας στο e-Βanking / Mobile App, τα στοιχεία της κάρτας σας ή κωδικούς μίας χρήσης (OTP).

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Ενδεικτικό του τρόπου εξαπάτησης των πελατών των τραπεζών είναι το κόλπο που υπόσχεται επιστροφές φόρου, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των εφετινών δηλώσεων.

Το σχετικό e-mail αναφέρει τα εξής:

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η Ελληνική Φορολογική Υπηρεσία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση και διαπίστωσε ότι δικαιούστε επιστροφή φόρου

Πριν μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την επιστροφή σας, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας. Αυτό γίνεται για να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι η επιστροφή πιστώνεται στο σωστό λογαριασμό

επιβεβαιώστε τα στοιχεία σας

Θα ξεκινήσουμε την επεξεργασία της επιστροφής σας μόλις λάβουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουμε από εσάς. Τα χρήματα ενδέχεται να μην εμφανιστούν στο λογαριασμό σας για έως και 2 ημέρες, οπότε παρακαλούμε να το γνωρίζετε αυτό».

ADVERTISEMENT

Πώς χάνετε χρήματα

Αν κάνετε το λάθος να πατήσετε πάνω στο link που περιλαμβάνεται στο e-mail, μεταφέρεστε σε μία ιστοσελίδα που είναι πανομοιότυπη με το e-banking τράπεζας.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να ολοκληρωθεί η απάτη.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν στην απατηλή αυτή ιστοσείδα πληκτρολογήσετε τα στοιχεία εισόδου σας.

Σε αυτήν την περίπτωση αυτά περιέρχονται σε άμεση γνώση των δραστών, οι οποίοι θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν στο πραγματικό e-banking την ίδια ακριβώς στιγμή.

Στη συνέχεια θα δώσουν εντολή για μεταφορά ενός χρηματικού ποσού από το λογαριασμό σας προς δικό τους, ζητώντας από εσάς επιβεβαίωση της συναλλαγής.

Αν κάνετε και αυτό το λάθος, τότε τα χρήματά σας θα γίνουν ...καπνός.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είστε σίγουροι για το τι έχει συμβεί, επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας.