A- A+
Υπογράφηκε η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Τι διασώζεται και τι όχι
Στην υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μονοετούς διάρκειας, προχώρησαν ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις, μετά από δύο συναντήσεις. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Με τη νέα σύμβαση δεν καθορίζεται καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, για το ύψος του οποίου αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αντιθέτως, διασώζονται το επίδομα γάμου, ο 13ο και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται και γονική άδεια στον πατέρα, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα.

Αναφορικά με το θέμα του επιδόματος γάμου, από πλευράς ΣΕΒ διευκρινίζεται ότι παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. Αυτή η ηθική δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει».

Οι δηλώσεις

Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε πως η συμφωνία υπεγράφη υπό τη σκιά των νέων μνημονιακών νόμων, προσθέτοντας πως «υπογράφουμε με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας. Θα αγωνιστούμε για να εισακουστούμε και να λειτουργούν ελεύθερες οι διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, οι δύο πλευρές πέτυχαν να υπογράψουν μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και «τώρα πρέπει να δουλέψουν για να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «στο παρά πέντε, αλλά και οι πέντε, υπογράψαμε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης, και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία.

Η νέα σύμβαση εργασίας