A- A+
Υποχρεωτικά από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ χιλιάδες ασφαλισμένοι - Κάθε μήνα οι εισφορές
Υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται όσοι εργαζόμενοι έχουν διπλή απασχόληση και στη μισθωτή τους εργασία δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης, σύμφωνα με τις αλλαγές που προθούνται στη σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης.

Σε αυτήν την περίπτωση δε θα έχει δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα.

Η σχετική ρύθμιση αφορά μόνο στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή αυτούς που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1992.

Εισφορές κάθε μήνα

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εισφορές θα καταβάλλονται μηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται.

Διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα οι εισφορές θα καθίστανται καθυστερούμενες και θα ξεκινούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Ο νόμος δεν καθορίζει πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο, καθώς ο ΟΑΕΕ δεν είναι έτοιμος να γίνει άμεσα. Θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.