A- A+
ΙΚΑ: Ανοίγει η ρύθμιση των 48 δόσεων για παλαιές οφειλές και για όσους δημιούργησαν χρέη το 2013
Υστατη ευκαιρία να ρυθμίσουν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Εργασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα τακτοποίησης και των οφειλών που δημιουργήθηκαν φέτος.

Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή», όπως ονομάσθηκε η ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών προς το ΙΚΑ σε έως και 48 δόσεις, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η πρόβλεψη αυτή απέκλεισε από την ευνοϊκή ρύθμιση χιλιάδες ασφαλισμένους που είτε είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία (που δημιουργήθηκαν το 2013), είτε δεν μπορούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση, να συγκεντρώσουν και καταβάλλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

Η λύση που δόθηκε

Για το λόγο αυτό με εγκύκλιο του ΙΚΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, θα προβλέπεται πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Η διευθέτηση των 12 δόσεων θα αφορά αρχικά στο ΙΚΑ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑ.

Υπενθυμίζεται πως με την ρύθμιση για τη «Νέα Αρχή» που ήδη τρέχει από τα τέλη Ιουνίου, ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ανάλογα δε με τον χρόνο εξόφλησης τα χρέη αυτά και οι προσαυξήσεις τους αποπληρώνονται με κλιμακούμενη έκπτωση έως και 40%. Στην περίπτωση δε της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων.