A- A+
ΙΚΑ: Άμεσα μέτρα είσπραξης οφειλόμενων εισφορών χωρίς προειδοποίηση
Επείγουσα εγκύκλιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ζητώντας να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να εισπραχθούν οι οφειλόμενες εισφορές.

Ο λόγος γίνεται για όσους οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος αυτού, οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα από τις υπηρεσίες υποκαταστημάτων και Ταμείων Είσπραξης Εσόδων του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι υπηρεσίες εφόσον διαπιστώνουν τη μη καταβολή των τρεχουσών απαιτητών εισφορών, με συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος συνέχισης της ρύθμισης, θα πρέπει να λαμβάνουν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος των επιχειρήσεων και των κατά νόμο υπευθύνων αυτών, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΙΚΑ σημειώνει ότι από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΙΚΑ) προκύπτει ότι το 15% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις μονάδες του Ιδρύματος για ρύθμιση των οφειλών, δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι διαδικασίες ελέγχου από τα αρμόδια Τμήματα Εσόδων, προκειμένου οι εργοδότες να καταβάλλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης.

Πώς αποφεύγουν να πληρώσουν

Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μεγάλος αριθμός οφειλετών, με σημαντικό ύψος οφειλής, να προχωρεί στην αλλεπάλληλη υποβολή αιτήσεων ρύθμισης, προκειμένου να αναστέλλεται η λήψη των αναγκαστικών μέτρων, τόσο μέχρι τη διεκπεραίωση του ελέγχου από τα Τμήματα Εσόδων, όσο και μέχρι την παρεχόμενη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Στις περιπτώσεις αυτές ζητείται, σύμφωνα με το έγγραφο, η αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης, να μην υπερβαίνει τις 5 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της διεκπεραίωσης του ελέγχου.

Υπολογίζεται ότι οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι αποτελούν το 10% έως 15% του συνόλου των οφειλετών.