A- A+
Οι τράπεζες μετατρέπουν τις χρεωστικές κάρτες σε ...πιστωτικές - Ποια έκανε την αρχή

Τη δυνατότητα εξόφλησης αγορών με χρεωστικές κάρτες σε άτοκες δόσεις παρέχει πλέον μεγάλη ελληνική τράπεζα, δημιουργώντας ένα ακόμη κανάλι μικροδανεισμού.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία και μεταθέτει το χρόνο αποπληρωμής, μέσω άτοκων δόσεων, σαν να χρησιμοποίησε πιστωτική κάρτα.

Πρόκειται για τη νέα μόδα στην καταναλωτική πίστη, που ξεκίνησε μέσω της υπηρεσίας Buy Now Pay Later (BNPL), οξύνοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά, προς όφελος των καταναλωτών.

Η νέα υπηρεσία

Μέσω του BNPL ο οποιοσδήποτε, εφόσον πληροί τα πιστοληπτικά κριτήρια, μπορεί να προβεί σε μία αγορά και να την εξοφλήσει σε έντοκες ή άτοκες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό τους.

Η υπηρεσία παρέχεται απευθείας από τα καταστήματα στα οποία γίνεται η αγορά, σε συνεργασία με τράπεζες. Έτσι, οι πελάτες εξασφαλίζουν χρηματοδότηση στη στιγμή, χωρίς να έχουν πιστωτική κάρτα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς ενεργοποίησε ένα νέο σχήμα, που ουστιαστικά μετατρέπει όλες τις χρεωστικές της κάρτες σε πιστωτικές.

Παρέχει με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα αποπληρωμής των αγορών που γίνονται με debit κάρτες σε άτοκες δόσεις, ανεξάρτητα από την επιχείρηση που επέλεξε ο καταναλωτής.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί

Ειδικότερα, οι πελάτες της μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χρεωστική τους κάρτα σε οποιαδήποτε συναλλαγή και στη συνέχεια να αιτηθούν τη μετατροπή της σε δόσεις.

Ο μέγιστος αριθμός των άτοκων δόσεων φτάνει τις 6, ενώ για την υπηρεσία ο πελάτες χρεώνεται προμήθεια που κυμαίνεται από 4 έως 12 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της αγοράς. του.

Επίσης, αν δεν έχει χρήματα ο λογαριασμός του την ημέρα εξόφλησης μίας δόσης, υπάρχει επιβάρυνση με τόκο υπερημερίας 2,50% πλέον εισφοράς 0,60%.

Κατά τα άλλα, οι δόσεις είναι άτοκες και δεν υπάρχει καμία άλλη επιβάρυνση για τον πελάτη.

Το μόνο που έχει να κάνει για τη μετατροπή σε δόσεις είναι να υποβάλλει έως και 30 ημέρες μετά την πραγματοποίηση μίας αγοράς το αίτημά του μέσω της winbank.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία

Το ποσό της χρηματοδότησης στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ.

Κατά την υποβολή του αιτήματός σας επιλέγετε το πλήθος των δόσεων για την αποπληρωμή της συναλλαγής σας.

Εφόσον το αίτημά σας εγκριθεί, γίνεται πίστωση του ποσού της αγοράς μειωμένου κατά το ποσό της 1ης καταβολής.

Tο ποσό της 1ης καταβολής που αντιστοιχεί στην πρώτη από τις δόσεις που αιτηθήκατε, καλύπτεται άμεσα από δικό σας κεφάλαιο, καθώς η συναλλαγή έχει ήδη χρεωθεί / δεσμευτεί.

Το υπόλοιπο ποσό που αφορά στο ποσό της πίστωσης, παρέχεται μέσω δανείου το οποίο στη συνέχεια εξοφλείτε σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω του κύριου συνδεδεμένου με την χρεωστική σας κάρτα λογαριασμού.

ADVERTISEMENT

Οι επιτρεπόμενες συναλλαγές

Μπορείτε να αιτηθείτε να μετατρέψετε σε δόσεις τις πληρωμές για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, είτε γίνουν σε φυσικό POS είτε ηλεκτρονικά, με εξαίρεση:

- Αναλήψεις μετρητών

- Όσες έχουν ήδη διενεργηθεί σε δόσεις ή έχει ήδη γίνει αίτημα μετατροπής τους σε δόσεις

- Κλάσματα δόσεων

- Συναλλαγές που έχουν ήδη αντιλογιστεί

- Συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων, σε ανταλλακτήρια, ιδρύματα πιστωτικά και μη, επιχειρήσεις διαχείρισης μεταφοράς χρημάτων, φόρτισης, αποπληρωμής χρεών

- Συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε δραστηριότητες συμβάσεων, χρεογράφων και αγαθών, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διαχείρισης κεφαλαίων, χρηματαγορών και Οργανισμών νομισματικής διαμεσολάβησης

ADVERTISEMENT

Οι άτοκες μέσω πιστωτικών καρτών

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν υπηρεσίες άτοκων δόσεων στους κατόχους των πιστωτικών τους καρτών, ακόμη κι αν η επιχείρηση στην οποία έγινε μία αγορά, δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Οι δύο τράπεζες που έχουν ενεργοποιήσει υπηρεσία αυτού του είδους είναι οι εξής:

  • Alpha Bank

Δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε άτοκες δόσεις πληρωμών για λογαριασμούς ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας μπορεί να εξοφλήσει το λογαριασμό τους σε έως και 6 άτοκες δόσεις.

Η πληρωμή γίνεται μέσω e-banking ή mobile banking. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε την πιστωτική σας κάρτα ως μέσο πληρωμής του λογαριασμού.

Στη συνέχεια, εμφανίζεται το πλάνο δόσεων, όπου επιλέγετε τον αριθμό τους.


  • Τράπεζα Πειραιώς

Προσφέρει την υπηρεσία «Μετατροπή Συναλλαγής σε Δόσεις», μέσω της οποίας μπορείτε να μετατρέψετε εφάπαξ πληρωμές προς οποιαδήποτε επιχείρηση σε έως και 12 δόσεις.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω της winbank. Εκεί επιλέγετε τις κινήσεις πιστωτικών καρτών ή την πιστωτική σας κάρτα.

Στη συνέχεια κάνετε κλικ στην υπηρεσία «Μετατροπή Συναλλαγής σε Δόσεις», στις «Σχετικές Υπηρεσίες» (στο web) / στις «Επιλογές» κάρτας (στο mobile).

Βρίσκετε τη συναλλαγή που σας ενδιαφέρει και τη μετατρέπετε σε ως 12 άτοκες δόσεις. Το κόστος της υπηρεσίας ανέρχεται σε 0,30 ευρώ ανά δόση.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για την αγορά πετρέλαιου θέρμανσης αξίας άνω των 300 ευρώ και για πληρωμές λογαριασμών φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως ποσού.