A- A+
Η τελική ρύθμιση για χρέη προς το δημόσιο: Δόσεις από 25 ευρώ και εγγυήσεις για μεγάλες οφειλές
Τη ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας» για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να λυθεί μια και καλή το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων.

Η διαφορά της πρότασης που συζητείται σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις σχετίζεται με την διαφορετική αντιμετώπιση που θα έχουν οι μικροί από τους μεγάλους οφειλέτες.

Έτσι, από την μία πλευρά θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε πολύ μικρές δόσεις, που μπορεί να ξεκινούν από 25 ευρώ τον μήνα, αλλά από την άλλη το δημόσιο θα ζητά συγκεκριμένες διασφαλίσεις από τον οφειλέτη.

Απαίτηση εγγυήσεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ήδη υπάρχει συμφωνία να είναι διαφορετική η αντιμετώπιση για τους μικρούς οφειλέτες που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση λόγω της κρίσης και διαφορετική για τους μεγάλους οφειλέτες που τα χρέη τους ξεπερνούν τις 50.000 ή 100.000 ευρώ και από τους οποίους θα απαιτηθούν εγγυήσεις (π.χ. προσημείωση περιουσιακών στοιχείων).

Η μοναδική διαφωνία που υπάρχει είναι στον αριθμό των δόσεων, καθώς η κυβέρνηση και οι διοικητές των Ταμείων ζήτησαν να είναι τουλάχιστον 60.

Επίσης συμφωνήθηκε να μην υπάρξει πλέον καμία ειδική ρύθμιση (την τελευταία τριετία έγιναν 57 ρυθμίσεις για επί μέρους ομάδες επιχειρήσεων ή φορολογουμένων!) αλλά μια γενική ρύθμιση χρεών για όλους τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, αφού προηγουμένως διαγραφούν ποινές και πρόστιμα που δεν πρόκειται να εισπράξει το Δημόσιο.

Το όριο των 50.000 ευρώ

Με βάση τα σχέδια του υπουργείου, θα υπάρχει διαχωρισμός των υποθέσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής, αλλά και το ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις περιπτώσεις οφειλών που δημιουργήθηκαν προ εξαμήνου.

Η κυβέρνηση προτείνει για ποσά ως 50.000 ευρώ οι υπόχρεοι να υποβάλλουν στοιχεία αναφορικά με την οικονομική κατάσταση.

Για μεγαλύτερες οφειλές, ως 100.000 ευρώ θα πρέπει παράλληλα να προσφέρουν στοιχεία που θα διευκολύνουν τις αρχές στο να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, στην περίπτωση που δεν παραμείνει ο υπόχρεος πιστός στην τήρηση της ρύθμισης.

Όσοι χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τόκους, αλλά και να παράσχουν εγγυήσεις και στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.