A- A+
Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές - Πόσα θα πληρώσουμε στην εφορία το 2012
Τη νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων για μισθωτούς, ελευθέρους επαγγελματίες και συνταξιούχους γνωστοποίησε η κυβέρνηση. Ως 45% οι συντελεστές, αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, κόψιμο φοροαπαλλαγών.

Με βάση το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, οι νέες οκτώ κλίμακες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2011 θα είναι οι εξής:

Βάσει των νέων συντελεστών, προκύπτει μία επιπλέον επιβάρυνση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς που φτάνει τα 700 ευρώ για εισοδήματα της τάξης των 16.000 ευρώ, τα 720 ευρώ για εισοδήματα 26.000 ευρώ και τα 820 ευρώ για εισοδήματα 40.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν το 2012 τα ακόλουθα ποσά φόρου ανάλογα με το εισόδημά τους:

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στο σύστημα των φοροαπαλλαγών. Συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις θα αφαιρούνται πλέον από το φόρο και όχι από το εισόδημα, σε ποσοστό 10% επί του ύψους τους έναντι 20% πέρυσι.

Οι δαπάνες που τυγχάνουν φοροαπαλαγγής είναι οι εξής:

α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του

γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα

δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας

ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.

στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο

η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.

θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων

ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς

ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου

ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Ευνοϊκή ρύθμιση για συνταξιούχους - νέους

Για κοινωνικούς λόγους λαμβάνεται πρόνοια ούτως ώστε οι νέοι ηλικίας έως και τριάντα (30) ετών, οι συνταξιούχοι άνω των εξήντα πέντε (65) ετών, καθώς και τα άτομα με εδικές ανάγκες να έχουν αφορολόγητο ποσό στις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ.

Ειδικά για τους συνταξιούχους και τα άτομα με εδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από εννέα χιλιάδες (9.0000) ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ.

Περαιτέρω και για λόγους κοινωνικούς, το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογουμένου που τον βαρύνουν και κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο.

Ποινή για τη μη συλλογή αποδείξεων

Το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν αλλάζει, ωστόσο καθιερώνεται ποινή 10% για τα παραστατικά που δε συλλέχθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις με μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).

Νέα επιβάρυνση στα ενοίκια ακινήτων

Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή ενάμισι τοις εκατό (1,5%).

Ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε τρία τοις εκατό (3%) εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.