A- A+
Οι λογαριασμοί με τα καταλύτερα επιτόκια για να έχετε τα χρήματά σας διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή

Από τo περασμένο καλοκαίρι όταν ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος ανόδου των επιτοκίων, οι αυξήσεις των αποδόσεων στους καταθετικούς λογαριασμούς δεν υπήρξε οριζόντια.

Στο επίκεντρο των αυξήσεων βρέθηκαν οι αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας, που σήμερα φτάνουν έως και το 2,50% σε ετησιοποιημένη βάση.

Για να εξασφαλίσει όμως κάποιος το υψηλό επιτόκιο που του υπόσχεται ένα προϊόν, θα πρέπει να διατηρήσει την κατάθεση μέχρι τη λήξη της προσυμφωνημέρνης διάρκειας στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Κι αυτό διότι στα πιο αποδοτικά προγράμματα είτε το επιτόκιο είναι αυξανόμενο ανά περίοδο εκτοκισμού, δίνοντας κίνητρο στον αποταμιευτή να διατηρήσει τα χρήματά του έως τη λήξη τους, είτε προβλέπεται ποινή πρόωρης ανάληψης, που μηδενίζει τους τόκους.

Οι «ανοιχτοί» λογαριασμοί

Από την άλλη πλευρά, σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές ήταν περιορισμένης κλίμακας.

Ο λόγος γίνεται για προϊόντα που επιτρέπουν την ανάληψη των κεφαλαίων ανά πάσα στιγμή, χωρίς να επηρεαστούν οι δεδουλευμένοι τόκοι.

Δηλαδή τα χρήματα του καταθέτη θα τοκιστούν με το ίδιο επιτόκιο για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στο λογαριασμό.

Σε αυτή τη φάση αποτελεί το δημοφιλέστερο καταθετικό προϊόν, τόσο για ιδιώτες, όσο και για επιχειρήσεις, παρά την άνοδο των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 144 δισ. ευρώ που τηρούσαν φυσικά πρόσωπα σε τράπεζες στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, τα 108,35 δισ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Μάλιστα, τα επίπεδα αυτά παραμένουν σχεδόν σταθερά από τον περασμένο Μάιο, καθώς έκτοτε έχει υποχωρήσει αισθητά ο ρυθμός μεταφοράς καταθέσεων σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.

Τα καλύτερα επιτόκια

Όσοι λοιπόν τηρούν χρήματα σε προγράμματα που επιτρέπουν τις αναλήψεις οποιαδήποτε στιγμή, καλό θα ήταν να εξετάσουν τις επιλογές τους.

Αν δεν επιθυμούν να τα μεταφέρουν σε προθεσμιακή κατάθεση και απλά τα έχουν παρκαρισμένα σε ένα προϊόν, θα μπορούσαν τουλάχιστον να παίρνουν κάποιους τόκους.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα που ακόμη και για χαμηλά ποσά προσφέρουν επιτόκια που φτάνουν έως και το 0,50%.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline μπορείτε να βρείτε τον αποδοτικότερο λογαριασμό για να έχετε τα χρήματά σας ανοιχτά.

Μέσω αυτού εντοπίσαμε τους καλύτερους λογαριασμούς, με επιτόκιο τουλάχιστον 0,10%, και σας τους παρουσιάζουμε:

Eurobank

Προσφέρει το λογαριασμό «Αποταμιεύω Τώρα», με κλιμακωτό επιτόκιο, που εξαρτάται από το μέσο μηνιαίο υπόλοιπό σας.

Αν και προσφέρεται για σκοπούς αποταμίευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα τα χρήματά σας.

Κι αυτό διότι μπορείτε οποτεδήποτε μέσω e-banking να τα μεταφέρετε σε λογαριασμό πρώτης ζήτησης για να κάνετε την οποιαδήποτε συναλλαγή, αγορά με τη χρεωστική σας κάρτα ή ανάληψη από ΑΤΜ.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι τόκοι αποδίδονται κάθε μήνα.

Από εκει και πέρα το επιτόκιο είναι κλιμακωτό και διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

 • 0,30% για τα πρώτα 5.000 ευρώ.
 • 0,40% για το τμήμα της κατάθεσης μεταξύ 5.000,01 έως 10.000 ευρώ
 • 0,50% για το υπερβάλλον ποσό


ProCredti Bank

Προσφέρει αποταμιευτικούς λογαριασμούς με τα χρήματα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, με επιτόκιο 0,30% από το πρώτο ευρώ.

Μάλιστα, τα προϊόντα της συνδέονται και με χρεωστική κάρτα, με την οποία είναι δυνατή η πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής.

Τέλος, οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα, διασφαλίζοντας ένα σταθερό εισόδημα.

Μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό στην ProCredit Bank μέσω μίας online διαδικασίας. Κάντε την αίτησή σας εδώΠαγκρήτια Τράπεζα

Προσφέρει έναν κλασικό λογαριασμό Ταμιευτηρίου, με όλες τις δυνατότητες πραγματοποίησης συναλλαγών, που συνδέεται και με χρεωστική κάρτα.

Οι τόκοι καταβάλλονται ανά εξάμηνο, ενώ το επιτόκιό του είναι κλικαμκούμενο.

Διαμορφώνεται ανάλογα με το υπόλοιπο της κατάθεσης στα ακόλουθα επίπεδα:

 • 1 - 30.000 ευρώ: 0,10%
 • 30.000,01 - 100.000 ευρώ: 0,20%
 • 100.000,01 - 200.000 ευρώ: 0,30%
 • 200.000,01 και άνω: 0,40%

Τράπεζα Χανίων

Προσφέρει το λογαριασμό Κλιμακούμενο Ταμιευτήριο.

Πρόκειται για τον παραδοσιακό αποταμιευτικό λογαριασμό, ο οποίος εξυπηρετεί τις βασικές τραπεζικές συναλλαγές ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων οποιαδήποτε στιγμή όπου και αν βρίσκεστε, χωρίς καμία χρονική δέσμευση.

Οι τόκοι καταβάλλονται κάθε εξάμηνο και το επιτόκιο διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

 • 0,01 – 50.000 ευρώ: 0,05%
 • 50.000,01 – 100.000 ευρώ: 0,10%
 • 100.000,01 – 500.000 ευρώ: 0,15%
 • 500.000,01 – 1.000.000 ευρώ: 0,20%
 • Μεγαλύτερα ποσά: 0,25%