A- A+
Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό: Μέση μείωση 15% σε συντάξεις άνω των 750 ευρώ
Μεσοσταθμική μείωση 15% στις νέες συντάξεις άνω των 750 ευρώ με διατήρηση στα τρέχοντα επίπεδα των καταβαλλόμενων συντάξεων, προβλέπει η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προστατεύει έως και το 2018 μόνο τις συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, άμεσα θα εφαρμοστούν μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2016, με τις περικοπές να φτάνουν έως και το 30% για τις υψηλές συντάξεις.

Μεσοσταθμικά οι περικοπές θα φτάσουν το 15% για τις συντάξεις άνω των 750 ευρώ.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι υψηλόμισθοι, που έχουν πληρώσει περισσότερες εισφορές, λόγω των μεγαλύτερων περικοπών που θα υποστούν.

Οι σημερινές συντάξεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την απεμπλοκή τους από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές.

Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900.

Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.

Η διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.