A- A+
Γυρίζουν την πλάτη στις προθεσμιακές καταθέσεις οι Έλληνες - Ποιο είναι το λάθος τους

Συνεχής είναι η μείωση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου σε λογαριασμούς προθεσμίας ήταν τοποθετημένα 41,84 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2017.

Μετά το υψηλό των 45 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις από ιδιώτες έχουν μειωθεί κατά 3,20 δισ. ευρώ.

Κι αν μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 αυτό ήταν αποτέλεσμα της μεταφοράς καταθέσεων σε αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα επενδυτικά προϊόντα για τη διεκδίκηση μίας ικανοποιητικής απόδοσης, δεν ισχύει το ίδιο και για το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

Κι αυτό διότι αυτήν την περίοδο καταγράφηκαν σημαντικές εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια λόγω της ραγδαίας πτώσης των αγορών, με τα χρήματα να παρκάρονται σε απλούς καταθετκούς λογαριασμούς, κατά βάση άτοκους.

Μόνο το Μάρτιο τα υπόλοιπα στα προθεσμιακά προϊόντα έπεσαν κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου, συμβάλλοντας στην αύξηση των χρημάτων σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενους) κατά 2,30 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Ποιο είναι το λάθος

Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της τοποθέτησης σε προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς τα επιτόκια μετά βίας φτάνουν το 0,35%, ενώ αν ληφθεί υπόψιν και η επιβράβευση σε είδος προσεγγίζουν το 0,50%.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι από το ...τίποτα των απλών καταθετικών προϊόντων, τα επιτόκια των οποίων είναι λίγο πάνω από το 0%, και εφόσον δεν προγραμματίζετε κάποια επένδυση, είναι προτιμότερο να βάλετε τα χρήματά σας σε ένα λογαριασμό προθεσμίας.

Οι διάρκειές τους κυμαίνονται από 1 έως 12 μήνες στα προϊόντα ραφιού, ενώ σε αρκετά από αυτά δίνεται η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή την ημέρα καταβολής των τόκων.

Γιατί λοιπόν να μην κερδίσετε κάτι όσο οι καταθέσεις σας βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να δείτε όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις με πρόωρη ανάληψη κεφαλαίου χωρίς κόστος, επιλέγοντας την εμφάνιση μόνο των προϊόντων με αυτό το χαρακτηριστικό στη σχετική ερώτηση του εργαλείου σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.