A- A+
Φρέναρε ο ρυθμός ανόδου στις καταθέσεις - Η αιτία και οι προοπτικές

Εξασθενεί σταδιακά το κύμα αύξησης των καταθέσεων που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν τον περασμένο Μάιο.

Μπορεί για ένα ακόμη μήνα το πρόσημο να ήταν θετικό, ωστόσο η μηνιαία άνοδος ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το τότε που ξεκίνησαν τα lockdowns.

Ειδικότερα, το Μάιο οι καθαρές εισροές σε καταθετικούς λογαριασμούς έφτασαν για επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα 363 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα μειωμένα κατά 77% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πού οφείλεται η πτώση

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μείωση του ρυθμού ανόδου είναι αποτέλεσμα κατά βάση της απόσυρσης μέτρων στήριξης του κράτους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, όπως πχ. η εστίαση, ξεκίνησε το Μάιο και ως εκ τούτου οι δαπάνες για τις αναγκαίες προετοιμασίες ήταν σχετικά μεγάλες.

Βέβαια, στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων η αύξηση ήταν σημαντική για ένα ακόμη μήνα, περί τα 1,50 δισ. ευρώ.

Κι αυτό διότι σε αυτήν την περίοδο καταβλήθηκαν και χρήματα που αφορούσαν μέτρα στήριξης προηγούμενων μηνών.

ADVERTISEMENT

Στάσιμα τα νοικοκυριά

Στον αντίποδα, μεγάλη ήταν η βουτιά του ρυθμού ανάπτυξης των καταθέσεων στους λογαριασμούς νοικοκυριών.

Το Μάιο ενισχύθηκαν κατά μόλις 37 εκατ. ευρώ μετά τη μηνιαία άνοδο των 1,67 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Και αυτή η απότομη μεταβολή της ανόδου, αποδίδεται εν μέρει και στα μειωμένα πακέτα κρατικής στήριξης, καθώς η αγορά άρχισε να επανέρχεται σε μία κανονικότητα.

Ως συνέπεια αρκετοί εργαζόμενοι έχασαν κάποια από τα προνόμια που είχαν, όπως πχ. στη μείωση του ενοικίου τους ή στην αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

ADVERTISEMENT

Η άνοδος κατά την πανδημία

Το μέγεθος πάντως της ανόδου των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εντυπωσιακό.

Από το Μάρτιο έως σήμερα, το σύνολο των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 25,87 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 11 δισ. ευρώ προήλθαν από τις καθαρές εισροές στους επιχειρηματικούς / επαγγελματικούς λογαριασμούς και τα 14,90 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα.

Από εδώ και στο εξής πάντως, η πορεία των καταθέσεων θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της ανάκαμψης της οικονομίας και την επίδρασή της στα εισοδήματα.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι μεταβολές από εδώ και στο εξής θα είναι πιο ήπιες, εκτός κι η ανάπτυξη διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.