A- A+
Ποιες ημέρες θα μείνουν κλειστά τα τραπεζικά καταστήματα το επόμενο διάστημα - Οι αργίες για συναλλαγές

Πολλαπλές θα είναι οι αργίες για το τραπεζικό σύστημα τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, λόγω της Πρωτομαγιάς, αλλά και του Ορθόδοξου Πάσχα.

Μάλιστα, λόγω της μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς από το υπουργείο Εργασίας για μετά την Κυριακή του Πάσχα, οι ημέρες κατά τις οποίες θα επηρεαστούν οι συναλλαγές θα είναι εφέτος περισσότερες.

Επίσης, παρ΄ ότι τα τραπεζικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε κάποιες ημέρες, η εξυπηρέτηση των πελατών θα είναι περιορισμένη.

ADVERTISEMENT

Όλες οι αργίες

Αναλυτικότερα, υπάρχουν δύο τύποι αργιών:

1. Ειδική Τραπεζική Αργία: 1/5

Τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη για το προσωπικό.

Ωστόσο, θα παρέχουν  περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Οι συναλλαγές που θα διενεργηθούν την 1η Μαϊου 2024 θα έχουν λογιστική ισχύ στις 02/05/2024.

2. Υποχρεωτική αργία: 3/5, 6/5, 7/5

Τα τραπεζικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, όλες οι συναλλαγές που θα διενεργηθούν από τις 3 έως τις 7 Μαΐου 2024, θα έχουν λογιστική ισχύ στις 08/05/2024.

ADVERTISEMENT

Τι να προσέξετε

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τα ακόλουθα:

- Μεταφορές χρημάτων

Αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας ή instant συναλλαγή προς διαφορετική τράπεζα κατά τις ημέρες των αργιών, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Τα λοιπά εμβάσματα προς διαφορετική τράπεζα θα εκτελούνται την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Άρα θα πρέπει να τα προγραμματίσετε νωρίτερα, εάν θέλετε να φτάσουν τα χρήματα εγκαίρως στον παραλήπτη.

- Εκτέλεση μισθοδοσίας

Για την εκτέλεση μισθοδοσιών, στο αρχείο στο e-banking θα πρέπει να καταχωρηθεί ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η 30ή Απριλίου ή 2α Μαΐου.

- Πληρωμή οφειλών

Εάν η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης μίας οφειλής είναι η Τετάρτη 1η Μαίου, για να είστε καλυμμένοι καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και τις 30 Απριλίου.