A- A+
Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις που μπορεί να φτάσουν έως 20% - Πλαφόν έως 2.500 ευρώ
Μειώσεις στις συντάξεις έως 20% θα προκαλέσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που βρίσκεται προ των πυλών. Οι αλλαγές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλείται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας τις τελικές προτάσεις του για το ασφαλιστικό στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το μείγμα περικοπών - εισφορών που απαιτείται, προκειμένου το νέο μοντέλο να οδηγήσει δημοσιονομικά και αναλογιστικά σε ένα βιώσιμο σύστημα, προβάλλεται αυτές τις ημέρες και στα επιμέρους Ταμεία, καθώς έχουν γίνει ήδη οι μετρήσεις (αναλογιστικές και δημοσιονομικές) στα βασικά Ταμεία, ήτοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Οι μειώσεις

Όπως τονίζει η εφημερίδα, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος των εισφορών, την εθνική και αναλογική σύνταξη, καθώς και την ενοποίηση Ταμείων, οδηγούν σε μειώσεις που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, εκτιμάται όμως ότι μπορεί να αγγίξουν και το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις (για κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Κλειδί τόσο για τις επερχόμενες μειώσεις συντάξεων όσο και για τις μελλοντικές θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης που θα αποφασιστεί, με τους δανειστές να πιέζουν για συνολικό ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 56% (48% για τις κύριες και 8% για τις επικουρικές).

Μάλιστα, από το ύψος του τελικού ποσοστού θα κριθεί και το εάν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδεχθούν την πρόταση του υπουργού Εργασίας για εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς το μνημόνιο προβλέπει το αντίθετο.

Ποιοι πλήττονται

Ειδικά για τον επανακαθορισμό των συντάξεων, προκειμένου και οι περικοπές του παρελθόντος να συνεχιστούν και να επιβληθούν νέες, χωρίς να κριθούν στο μέλλον αντισυνταγματικές, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια βάσει των συντάξιμων αποδοχών, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης, τα έτη ασφάλισης αλλά και την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ολα αυτά έχουν ενταχθεί σε έναν μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα επανυπολογιστούν συντάξεις για 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, με διατάξεις που τους επέτρεπαν να ανοίξουν την πόρτα σε ηλικίες κάτω των 60, όσοι μπόρεσαν και έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης, υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγάλους συντάξιμους μισθούς.

Νέο πλαφόν

Ρόλο-κλειδί στον επανυπολογισμό θα διαδραματίσει και ο χρόνος ασφάλισης, καθώς θα λειτουργήσει ως δικλίδα ασφαλείας για όσους έχουν φύγει με πολλά χρόνια ασφάλισης και έχουν πληρώσει αντίστοιχες εισφορές.

Στην περίπτωση αυτή, και εδώ φαίνεται πως επιμένουν οι δανειστές, στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έφυγαν με λίγα έτη ασφάλισης, για παράδειγμα 15ετία, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι λαμβάνουν συντάξεις ίσως ή και υψηλότερες από αυτούς που έχουν δουλέψει 5 ή ακόμη και 10 έτη επιπλέον.

Αλλαγές αναμένονται και για όσους λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 2.000 ή 2.500 ευρώ, καθώς αυτό αναμένεται να είναι το νέο πλαφόν σε συντάξεις (άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων).