A- A+
Αποφασίστηκε δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - Αλλάζει το σύστημα από του χρόνου

Την παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 κατά δύο μήνες αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του.

Η νέα προθεσμία για την εξόφληση του φόρου είναι η 29η Φεβρουαρίου 2024 έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Επίσης, έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα προταθεί ένα καινούργιο σύστημα, από τα τέλη κυκλοφορίας του 2025, για τις πληρωμές μετά την καταληκτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με αυτό, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη εμπρόθεσμα, δεν θα επιβάλλεται προσαύξηση 100%, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με την καθυστέρηση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί τέλος στις παρατάσεις που δίνει κάθε χρόνο λίγο πριν την εκπνοή του έτους το υπουργείο Οικονομικών.

Δύο μήνες δωρεάν!

Για εφέτος πάντως, έως και το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου παρατείνεται και η προθεσμία για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων, για όποιον θέλει να θέσει σε ακινησία το όχημά του.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών κάνει δώρο τα τέλη που αντιστοιχούν στους δύο πρώτους μήνες της νέας χρόνιας.

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι στη συνέχεια το όχημα θα τεθεί σε ακινησία.

Εξάλλου, κάποια στιγμή την άνοιξη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Άρα αν λοιπόν κάποιος θέλει να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία από εκείνη την στιγμή και μετά, ουσιαστικά θα έχει εξασφαλίσει δωρεάν τέλη για τους δύο πρώτους μήνες του έτους, κατά τη διάρκεια των οποίων θα το κινεί.

Αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος θέλει να κυκλοφορεί με το όχημά του όλη τη χρονιά.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσει το αργότερο έως και τις 29/2/2024 τα τέλη.

Επίσης, πρέπει να πληρωθούν εφόσον θέλει κάποιος να μεταβιβάσει το όχημά του σε τρίτο, πριν από την παραπάνω προθεσμία.

ADVERTISEMENT

Πώς τα βλέπετε

Αναλυτικότερα, για να δείτε τα τέλη κυκλοφορίας εισέρχεστε στην πλατφόρμα myCAR, με τη χρήση των κωδικών εισόδου σας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα:

1) Κάνετε είσοδο στο myCAR με κωδικούς του λογαριασμού σας στο Taxis

2) Στη σελίδα που εμφανίζεται κάντε κλικ στο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων»

3) Στην επόμενη σελίδα κάντε κλικ στο «Ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας»

4) Εκεί εμφανίζονται τα στοιχεία του οχήματός σας. Για να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο κάντε κλικ στο «Ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας» και θα εμφανιστεί σε μορφή pdf.

Στην ίδια πλατφόρμα μπορείτε να θέσετε ψηφιακά το όχημά σας σε ακινησία μέχρι την λήξη της προθεσμίας πληρωμής των τελών.

Απλά στο δεύτερο βήμα κάνετε κλικ στο «Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία» και θα μεταφερθείτε στην αντίστοιχη σελίδα.

ADVERTISEMENT

Πώς τα πληρώνετε

Η πληρωμή γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των τραπεζών ως εξής:

- Στο e-banking με τη χρήση του κωδικού RF που περιλαμβάνεται στο ειδοποιητήριο ή με την ανάκτηση των στοιχείων πληρωμής, εισάγοντας το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σας.

- Στο mobile banking υπάρχει και η δυνατότητα εξόφλησης των τελών με τη χρήση QR Code που περιλαμβάνεται στα ειδοποιητήρια.

Το μόνο που χρειάζεται είναι το σκανάρετε με την κάμερα της συσκευής που χρησιμοποιείτε, κινητό ή tablet.

Τέλος, αν χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα με διαθέσιμο όριο, μπορείτε να εξοφλήσετε τα τέλη σε έως και 12 άτοκες δόσεις, μέσω του e-banking ή του m-banking.