A- A+
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Μ. Πέμπτη οι πρώτες πληρωμές - Η διαδικασία

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στο πλαίσιο του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα στο mybusinesssuport για την υποβολή αιτήματος χορήγησης από τους ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον, τα πρώτα χρήματα για όσους υποβάλλουν το αίτημα αυτό εγκαίρως, τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η προϋπόθεση

Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση δικαίωμα υποβολής του σχετικού αιτήματος έχουν μόνο όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο mybusinesssuport έως τις 19/4.

Όσοι δεν πρόλαβαν την παραπάνω προθεσμία δεν μπορούν να κάνουν αίτηση, εκτός κι αν το επόμενο διάστημα δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας από το υπουργείο Οικονομικών και για αυτές τις περιπτώσεις.

Πλέον αναμένεται τις επόμενες ώρες η έκδοση της αναλυτικής ΚΥΑ, που θα προσδιορίζει τους τελικούς δικαιούχους και το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό της ενίσχυσης.

ADVERTISEMENT

Ο μαθηματικός τύπος

Σημειώνεται ότι η κρατική βοήθεια θα γίνεται στη βάση σύγκρισης του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021 με το αντίστοιχο περυσινό.

Κατά πάσα πιθαντότητα, ο υπολογισμός θα γίνεται ως εξής:

  • Κύκλος εργασιών αναφοράς 2020 μείον κύκλος εργασιών α΄ τριμήνου 2021

  • Η διαφορά θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή κέρδους της επιχειρήσεις το 2019, βάση του Ε3 του 2019.

  • Στη συνέχεια από το γινόμενο αυτό θα αφαιρείται το ποσό που έλαβε ο δικαιούχος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 και ένα ποσό με βάση τον αριθμό των εργαζομένων σε αναστολή (534 ευρώ x αριθμός εργαζομένων)

ADVERTISEMENT

Η ιδιαιτερότητα του α΄ τριμήνου 2020

Με δεδομένο ότι οι επιχείρησεις ήταν στην πλειονότητά τους κλειστές το β΄ 15νθήμερο του 2020, λόγω του πρώτου lockdown, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του α΄ τριμήνου του 2020 με αυτό του 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή στον τρόπο υπολογισμού του κύκλου εργασιών του α΄ τριμήνου 2020, για να γίνει σωστά η σύγκριση.

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, είναι το εξής:

- Επιχειρήσεις με δηλώσεις ΦΠΑ κάθε μήνα

Ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου θα πολλαπλασιαστεί επί 2.

Με τον τρόπο αυτό θα υπολογιστεί έστω και με αυτόν τον τρόπο τι τζίρο θα έκανε πέρυσι μία επιχείρηση σε όλο το α΄ τρίμηνο του 2020, ώστε να γίνει στη συνέχεια ο υπολογισμός, όπως παρουσιάστηκε παραπάνω.

- Στις επιχειρήσεις με δηλώσεις ΦΠΑ κάθε τρίμηνο

Το πιο πιθανό είναι ο συνολικός τζίρος του τριμήνου να διαιρεθεί με το 2,5 για να βρούμε το μέσο τζίρο για κάθε μήνα, για το διάστημα κανονικής λειτουργίας της επιχείρησης.

Το ποσό αυτό στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστεί με το 3 για να προκύψει μία «δίκαιη» τιμή για τον κύκλο εργασιών αναφοράς του α΄ τριμήνου 2020.