A- A+
Τα σενάρια για τον υπολογισμό της ενίσχυσης στην 7η Επιστρεπτέα - Άνοιξαν οι αιτήσεις

Σε εφαρμογή τέθηκε η λειτουργία της εφαρμογής «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με προθεσμία έως τις 19/4.

Αυτό σημαίνει ότι ήδη οι επιχειρήσεις μπορούν να συμπληρώσουν τον κύκλο εργασιών τους από τον Ιανουάριο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021 στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου» στο «myBusinessSupport».

Ακολούθως δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη δράση στήριξης στην ίδια πλατφόρμα.

Οι αιτήσεις χορήγησης θα γίνουν μετά τις 19 Απριλίου και τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων που έκαναν σωστά την αίτηση την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα.

Το ποσό της ενίσχυσης

Μπορεί να άνοιξαν οι αρχικές αιτήσεις, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο μαθηματικός τρόπος υπολογισμού της ενίσχυσης.

Κατά πάσα πιθαντότητα, ο υπολογισμός θα γίνεται ως εξής:

  • Κύκλος εργασιών αναφοράς 2020 μείον κύκλος εργασιών α΄ τριμήνου 2021
  • Η διαφορά θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή κέρδους της επιχειρήσεις το 2019, βάση του Ε3 του 2019.
  • Στη συνέχεια από το γινόμενο αυτό θα αφαιρούνται:

Το ποσό που έλαβε η επιχείρηση στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας και ενδεχομένως ένα ποσό για τους εργαζομένους σε αναστολή.

ADVERTISEMENT

Τι δεν ξέρουμε ακόμη

Με δεδομένο όμως ότι οι επιχείρησεις ήταν στην πλειονότητά τους κλειστές το β΄ 15νθήμερο του 2020, λόγω του πρώτου lockdown, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του α΄ τριμήνου του 2020 με αυτό του 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή στον τρόπο υπολογισμού του κύκλου εργασιών του α΄ τριμήνου 2020, για να γίνει σωστά η σύγκριση.

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, είναι το εξής:

- Στις επιχειρήσεις με δηλώσεις ΦΠΑ κάθε μήνα, ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου θα πολλαπλασιαστεί επί 2.

Με τον τρόπο αυτό θα υπολογιστεί έστω και με αυτόν τον τρόπο τι τζίρο θα έκανε πέρυσι μία επιχείρηση σε όλο το α΄ τρίμηνο του 2020, ώστε να γίνει στη συνέχεια ο υπολογισμός, όπως παρουσιάστηκε παραπάνω.

- Στις επιχειρήσεις με δηλώσεις ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, θα χρειαστεί άλλος υπολογισμός για να βρούμε τον τζίρο.

Το πιο πιθανό είναι ο συνολικός τζίρος του τριμήνου να διαρεθεί με το 2,5 για να βρούμε το μέσο τζίρο για κάθε μήνα, για το διάστημα κανονικής λειτουργίας της επιχείρησης.

Το ποσό αυτό στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστεί με το 3 για να προκύψει μία «δίκαιη» τιμή για τον κύκλο αναφορά του α΄ τριμήνου 2020.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία, δήλωσε πέρυσι το α΄ τρίμηνο συνολικό κύκλο εργασιών 45.000 ευρώ.

Λειτούργησε 2,5 μήνες. Άρα κατά μέσο όρο κάθε μήνα είχε τζίρο 45.000/2,5 = 18.000 ευρώ.

Στη συνέχεια θα πολλαπλασιάζεται το μέσο μηνιαίο ποσό με το 3 για να βρούμε το δίκαιο κύκλο εργασιών του 3μήνου, σαν η επιχείρηση να ήταν ανοιχτή σε όλο το διάστημα αυτό.

Άρα 18.000 x 3 = 54.000 ευρώ. Πρόκειται για μεγαλύτερο κύκλο εργασιών σε σχέση με αυτόν που δηλώθηκε, μετά την αναπροσαρμογή του Μαρτίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο υπολογισμός να γίνεται πιο ευνοϊκά για την επιχείρηση. Αντί για 45.000 ευρώ το 2020, λαμβάνεται υπόψιν το 54.000 ευρώ, αυξάνοντας την τελική ενίσχυση που θα προκύψει.

ADVERTISEMENT

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Εν τω μεταξύ αποφασίστηκε ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Εξαιρούνται οι ακόλουθες:

- Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,

- Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά

- Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ)

- Επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων

- Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021