A- A+
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Έως 15/01 οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Έως και τις 15 Ιανουαρίου έχουν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον πέμπτο κύκλο χορήγησης κρατικών δανείων και επιχορηγήσεων «Επιστρεπτέα Προκαταβολή».

Η χορήγηση της ενίσχυσης προϋποθέτει τα ακόλουθα βήματα από τους δικαιούχους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

1.Τη συμπλήρωση του κύλου εργασιών ΦΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου»

2. Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το κρατικό δάνειο έως τις 15/1

3. Την αίτηση για το δάνειο που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο με την επιλογή από την πλευρά της επιχείρησης του ύψους της ενίσχυσης που επιθυμεί, μέχρι ενός ανωτάτου ορίου που θα υπολογίσει η ΑΑΔΕ.

Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών

Σε αυτή τη φάση οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν τροποποιητική δήλωση στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου» για να συμπληρώσουν τον κύκλο εργασιών που είχαν το Δεκέμβριο.

Ως προς τις αιτήσεις, άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης η πλατφόρμα των αιτήσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μόλις τελειώσει ο κύκλος αυτών των αιτήσεων, θα ανακοινωθεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό της ενίσχυσης και θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αίτηση χορήγησης του δανείου.

Το αργότερο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα γίνει η εκταμίευση των ποσών που δικαιούνται και αιτήθηκαν οι επιχειρήσεις, με απευθείας πίστωση στο δηλωμένο τραπεζικό τους λογαριασμό.

ADVERTISEMENT

Πώς θα υπολογιστεί η ενίσχυση

Μέσω της δράσης οι επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση με βάση την πτώση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ που είχαν το τετράμηνο Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2020 και το εκτιμώμενο περιθώριο κέρδους κάθε επιχείρησης, με βάση την αναλογία εσόδων - εξόδων.

Από το ποσό που θα προκύψει, βάση ενός μαθηματικού τύπου που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, θα αφαιρεθεί το ύψος της ενίσχυσης που έλαβε η επιχείρηση στην Επιτρεπτέα Προκαταβολή 4.

Σημειώνεται ότι το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, συνιστά δηλαδή επιδότηση, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι δάνειο 4ετούς διάρκειας, με περίοδο χάριτος τουλάχιστον 12 μηνών και επιτόκιο χαμηλότερο του 1%.

Οι όροι του δανείου θα προσδιοριστούν σε επόμενη φάση.

ADVERTISEMENT

Οι δικαιούχοι της δράσης

Εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορούν να υποβάλλουν οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

αα) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020,

ββ) επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή.

γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

δδ) επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

εε) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.