A- A+
Στα σκαριά κούρεμα μέρους των κρατικών δανείων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3

Το ενδεχόμενο να χαρίσει στις επιχειρήσεις μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής των τριών πρώτων κύκλων της, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στους τρεις πρώτους κύκλους της δράσης, το σύνολο της ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 τοκοχρεολυτικές δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Μέρος του δανείου μπορεί να μετατραπεί σε επιδότηση υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα να καταγράψει μείωση 70%. Τότε χαρίζεται το 30% της ενίσχυσης

- Για επιχειρήσεις με περισσότερα από 20 άτομα προσωπικό χαρίζεται το 40% εφόσον διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να ελέγχεται η πτώση του τζίρου.

Οι νέες ρυθμίσεις

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να στηρίξει τις επιχειρήσεις προβλέπουν τη διεύρυνση των δικαιούχων της παραπάνω έκπτωσης.

Έτσι, πχ. θα μπορούσε να χαριστεί το 50% του κρατικού δανείου για συγκεκριμένους κλάδους ή για επιχειρήσεις με σημαντική μείωση του τζίρου.

Επί της ουσίας, τα εν ισχύ κριτήρια κουρέματος της ενίσχυσης που προαναφέρθηκαν θα χαλαρώσουν και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση του ποσοστού του δώρου.

Πρόκειται πάντως για μία συζήτηση που θα γίνει πιο αναλυτικά μέσα στο 2021, όσο θα πλησιάζουμε στην έναρξη αποπληρωμής των δανείων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από τον Ιανουάριο του 2022.