A- A+
Επίδομα θέρμανσης: Τα λάθη στη διαδικασία που μπορούν να κοστίσουν ακριβά

Λάθη που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να αποφύγουν οι δικαιούχοι του βοηθήματος, για να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών σε νέο οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα για το επίδομα περιγράφει τα λάθη στα παραστατικά αγοράς που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Κι αυτό διότι υπάρχει ο κίνδυνος είτε να καθυστερήσει η καταβολή του από το κράτος ή ακόμη και να χαθεί τελείως.

Τι να προσέξετε

Πολύ συχνό λάθος είναι όταν ο ένας σύζυγος έχει κάνει την αίτηση για το επίδομα, αλλά τα παραστατικά αγοράς εκδόθηκαν στο όνομα του έτερου συζύγου, αναγράφοντας το ΑΦΜ του τελευταίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων αν πρόκειται για παραστατικά που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Για άλλα είδη καυσίμων θέρμανσης η διασταύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.

Πώς λύνεται το πρόβλημα

Σε περίπτωση τέτοιου προβλήματος, για να λυθεί θα πρέπει εγκαίρως να προβείτε σε μία μόνο από τις δύο παρακάτω ενέργειες:

α) πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (15 Δεκεμβρίου 2021), να κάνετε ανάκληση της ήδη υποβληθείσας αίτησης και να υποβάλει εκ νέου αίτηση η/ο σύζυγος σας με τους δικούς της/του TAXISnet κωδικούς.

β) αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον προμηθευτή σας (πρατηριούχο) να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή και να δηλώσει της/του συζύγου σας.


ADVERTISEMENT

Τα στοιχεία που πρέπει να φαίνονται

Η απόδειξη αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πάντα αναγράφει τον ΑΦΜ του δικαιούχου και τον αριθμό παροχής ρεύματος της κατοικίας όπου διαμένει.

Τα σωστά στοιχεία είναι εκείνα με τα οποία υποβάλατε ή θα υποβάλετε αίτηση και αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής της.

Άρα, ανατρέξετε στην αίτησή σας και δώστε προσεκτικά τα στοιχεία αυτά στον προμηθευτή του καυσίμου, ώστε να τα γράψει ορθώς στο παραστατικό.

Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις η πίστωση του βοηθήματος δεν πραγματοποιείται λόγω δήλωσης ανενεργού IBAN.

Στην προκειμένη περίπτωση οι λύσεις είναι δύο:

  • Ενεργοποιείτε εκ νέου το λογαριασμό που έχετε δηλώσει στην ΑΑΔΕ μέσω της τράπεζάς σας
  • Αλλάζετε τον δηλωμένο λογαριασμό με άλλον στο myAADE μέσα από την εφαρμογή «ΜΗΤΡΩΟ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» και στην επιλογή «Δήλωση Λογαριασμού IBAN».

ADVERTISEMENT


Οι διαχειριστές πολυκατοικίων

Πρόβλημα ανακύπτει και αν αλλάξει διαχειριστής σε μια πολυκατοικία μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Τότε τα παραστατικά αγοράς πρέπει να εκδίδονται έως και το 2022 ακόμα, με το ΑΦΜ του παλαιού διαχειριστή.

Εκτός από το θέμα του ΑΦΜ που πρέπει να δηλώσουν, θα γλιτώσουν μεγάλες ταλαιπωρίες αν ξεκαθαρίσουν πχ ότι ως διαχειριστής πολυκατοικίας, δεν απαιτείται να δημιουργήσει λεπτομερές προφίλ πολυκατοικίας.

Το τελευταίο είναι αναγκαίο όταν η θέρμανση στη πολυκατοικία γίνεται με κάποιο από τα λοιπά είδη καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης (πχ με φυσικό αέριο).

Αν υπάρχει προφίλ από άλλη χρονιά αλλά έχουν αλλάξει οι ένοικοι, δεν μπορούν να διορθωθούν τα ονόματα.