A- A+
Επίδομα μητρότητας 150 ευρώ και από τον ΟΑΕΕ - Η διαδικασία της αίτησης
Επίδομα μητρότητας ύψους 150 ευρώ θα καταβάλλει στις ασφαλισμένες του που θα γίνουν μητέρες ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το βοήθημα θα καταβάλλεται στις νέες μητέρες, δηλαδή όσες γεννήσουν μέσα στο 2015, για τέσσερις μήνες.

Σημειώνεται ότι οι μητέρες ασφαλισμένες καταβάλλουν μειωμένες κατά 50% ασφαλιστικές εισφορές, για ένα χρόνο μετά από τη γέννηση του κάθε παιδιού.

Για τους κλάδους κύριας ασφάλισης σύνταξης αυτοαπασχολουμένων, που προβλέπεται καταβολή μειωμένων εισφορών από άλλη αιτία, δεν επιτρέπεται η σώρευση μειώσεων αλλά ισχύει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης.

Τα δικαιολογητικά

Για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέες μητέρες να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να ασκούν αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα, ενώ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΟΑΕΕ.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΕ θα προβαίνει στον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και αφού διαπιστώνει την τήρηση όλων των προϋποθέσεων θα καταβάλει στην ασφαλισμένη, εφάπαξ, την παροχή.