A- A+
Έλεγχοι – σοκ σε νοικοκυριά και επαγγελματίες με υψηλές καταθέσεις – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά από το φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας στο στόχαστρο όσους διατηρούσαν ή διατηρούν μεγάλες καταθέσεις, που δεν δικαιολογούν τα εισοδήματά τους.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που θα ξεκινήσει άμεσα μετά την παραλαβή όλων των σχετικών στοιχείων από τις τράπεζες, οι οποίες δεσμεύονται για την αποστολή τους το αργότερο έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι από τις διασταυρώσεις θα προκύψουν τουλάχιστον 20.000 περιπτώσεις καταθετών, οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί προσομοιάζει με τον τρόπο που ελέγχθηκαν οι καταθέτες του εξωτερικού. Δηλαδή θα συγκριθούν δηλούμενα τα τελευταία χρόνια εισοδήματα και εξέλιξη του ύψους των καταθέσεων.

Σε σχέση με τον κίνδυνο εκροών, ως αποτέλεσμα των παραπάνω ελέγχων, πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν κάποιος κάνει ανάληψη του συνόλου των χρημάτων του σήμερα, δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα.

«Οι έλεγχοι θα είναι αναδρομικοί. Ό,τι έχει περάσει από το τραπεζικό σύστημα έχει καταγραφεί και θα ελεγχθεί» εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι.