A- A+
Ελάχιστη ενίσχυση 8.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα 7 για κλειστές επιχειρήσεις - Ο υπολογισμός

Με αλλαγές προς όφελος των κλειστών και των νέων επιχειρήσεων θα «τρέξει» τον Απρίλιο ο έβδομος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Με τη συγκεκριμένη δράση θα ενισχυθούν όλες οι κλειστές επιχειρήσεις και οι πληττόμενες που δεν είχαν αύξηση τζίρου το 2020, για τις απώλειες στον κύκλο εργασιών τους το α΄ τρίμηνο του 2021.

Οι βασικές αλλαγές

Μιλώντας στο MEGA για το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε αλλαγές που θα ισχύσουν στο έβδομο κύκλο σε σχέση με τους προηγούμενους.

Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

  • Το ελάχιστο ποσό που θα λάβουν οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, το οποίο διπλασιάζεται από τις 4.000 στις 8.000 ευρώ

  • Για κλειστές επιχειρήσεις δεν θα είναι απαραίτητο να έχουν καταγράψει μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 202 σε σχέση με το 2019

  • Για επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020 δεν θα ισχύει το κριτήριο της μείωσης τζίρου στο α΄ τρίμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμμετάσχει στις Επιστρεπτέες 5 και 6

ADVERTISEMENT

Τέλος Απριλίου οι πληρωμές

Η δήλωση του τζίρου του α΄ τριμήνου στην εφαρμογή  «Τα Έσοδά μου» στο MyBusinessupport θα γίνει στο δεύτερο μισό του Απριλίου.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και χορήγησης της ενίσχυσης, τα χρήματα θα αρχίσουν να αποδίδονται προς τα τέλη Απριλίου.

Όπως και στους προηγούμενους κύκλους, το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο και το υπόλοιπο 50% δάνειο διάρκειας 60 μηνών με πολύ χαμηλό επιτόκιο και με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021.

Επιπλέον, όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ το δάνειο έως το τέλος του χρόνου, θα κερδίσουν επιπλέον κούρεμα 15% στο ποσό της εξόφλησης.

ADVERTISEMENT

Ο τρόπος υπολογισμού

Το ύψος της ενισχύσης θα υπολογιστεί με βάση μαθηματικό τύπο, που θα λαμβάνει υπόψιν την πτώση του τζίρου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020, το μικρό κέρδος της επιχείρησης το 2019 και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που έλαβαν οι εργαζόμενοι κάθε επιχείρησης.

Από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει από τον παραπάνω τύπο, θα αφαιρείται το ποσό που έλαβε η επιχείρηση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.

Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια τόσο για κλειστές, όσο και για πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στις πληττόμενες επιχειρήσεις τα κατώτερα όρια θα είναι τα εξής:

  • 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους
  • 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους
  • 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους
  • 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων

Από την άλλη, όπως προαναφέρθηκε, στις κλειστές επιχειρήσεις το κατώτατο όριο θα είναι οι 8.000 ευρώ.