A- A+
Εξαφανίστηκαν τα πλαστά ευρώ μετά την πανδημία - Ιστορικό χαμηλό το 2020

Σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκαν το 2020 τα πλαστά χαρτονομίσματα που εντοπίστηκαν από τις κεντρικές και της εμπορικές τράπεζες, εξέλιξη που συνδέεται με την πανδημία.

Ειδικότερα, σε αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε αφενός η μείωση της κατανάλωσης και αφετέρου η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και η πραγματοποίηση περισσότερων online αγορών που εξοφλούνται με κάρτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, περίπου 460.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020 (220.000 το β΄ εξάμηνο του έτους), δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 17,7% συγκριτικά με το 2019.

Ιστορικό χαμηλό

Πρόκειται για το χαμηλότερο μέγεθος που καταγράφεται μετά την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα:

Αριθμός πλαστών ανά 1 εκατ. γνήσιων τραπεζογραμματίων

ADVERTISEMENT

Πιο επίφοβα 20ευρα και 50ευρα

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης.

Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στα δύο τρίτα περίπου του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Το 94,5% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 2,8% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 2,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

ADVERTISEMENT

Τι να προσέχετε

Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται πως προϊόντα αναπαραγωγής χαμηλής ποιότητας αποσύρονται συνεχώς από την κυκλοφορία.

Αυτά εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας.

Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα –δηλ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ– ενθαρρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν.

Μπορείτε να ελέγξτε τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων σας με την απλή μέθοδο των τριών ελέγχων:

Έλεγχος με την αφή: Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση. Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.

Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως και διακρίνετε το υδατογράφημα, την ταινία ασφαλείας και το ημιτελές σχεδίασμα.

Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω όψη των τραπεζογραμματίων.

Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην μπροστινή όψη μπορείτε να δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα πάνω στο ολόγραμμα.

Στην πίσω όψη μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα, στα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ ή τον αριθμό που αλλάζει χρώμα στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ.