A- A+
Τα κρούσματα πλαστών ευρώ – Τρεις τρόποι ελέγχου της γνησιότητας σε δευτερόλεπτα
Μειωμένα ήταν το 20011 τα πλαστά ευρώ στην ευρωζώνη, ωστόσο η ΕΚΤ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους. Πώς να τα εντοπίσετε και πού να απευθυνθείτε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 310.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Το 2011 η συνολική ποσότητα αυτών των τραπεζογραμματίων ήταν μικρότερη κατά 19,3% σε σχέση με το 2010. Ωστόσο, σε εξαμηνιαία βάση καταγράφηκε στο δεύτερο μισό του έτους αύξησή τους κατά 4,7%.

Πώς να καταλάβετε τα πλαστά

Το Ευρωσύστημα – δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ – εξακολουθεί να συνιστά στους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά.

Στα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, χάρη στα οποία μπορείτε, με μια ματιά, να αναγνωρίζετε ένα γνήσιο τραπεζογραμμάτιο.

Κάντε κλικ στους υπογραμμισμένους συνδέσμους για να μεταφερθείτε στη σελίδα της ΕΚΤ για οδηγίες με φωτογραφίες και βίντεο:

  • Έλεγχος με την αφή: Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση. Οι ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.
  • Οπτικός έλεγχος: Κρατήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Εμφανίζεται το υδατογράφημα, η ταινία ασφαλείας και ο ημιτελής αριθμός. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ορατά τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια όψη των γνήσιων τραπεζογραμματίων.
  • Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην πρόσθια όψη μπορείτε να δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα πάνω στο ολόγραμμα. Στην οπίσθια όψη, μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα (στα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ) ή τον αριθμό που αλλάζει χρώμα (στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ).

Σε περίπτωση αμφιβολίας, το τραπεζογραμμάτιο για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.

Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο θα πρέπει να επικοινωνήσει είτε με την αστυνομία είτε – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – με την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα.

Η εξέλιξη της παραχάραξης

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την εξέλιξη του αριθμού εντοπισθέντων πλαστών τραπεζογραμματίων ανά εξάμηνο.

Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία (κατά μέσο όρο 14,4 δισεκατομμύρια το δεύτερο εξάμηνο του 2011), η ποσότητα των πλαστών εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται μια ποσοστιαία ανάλυση, κατά ονομαστική αξία, του συνολικού αριθμού πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Επικίνδυνα 20άρικα - 50άρικα

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Τους τελευταίους έξι μήνες, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ αυτός των 50 ευρώ μειώθηκε.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2011, οι δύο ονομαστικές αξίες με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,0% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Το τραπεζογραμμάτιο των 100 ευρώ είναι το τρίτο κατά σειρά τραπεζογραμμάτιο με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας 16,0% του συνόλου. Το ποσοστό πλαστών τραπεζογραμματίων των υπόλοιπων αξιών (5, 10, 200 και 500 ευρώ) είναι πολύ χαμηλό.

Η πλειονότητα (97,5%) των πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2011 εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ μόλις 2,0% περίπου εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,5% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το Ευρωσύστημα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης ενός πλαστού τραπεζογραμματίου και ότι, όσον αφορά τους φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, τα μηχανήματα διαχείρισης και επεξεργασίας τραπεζογραμματίων μπορούν να εντοπίζουν με αξιόπιστο τρόπο τα πλαστά τραπεζογραμμάτια και να τα αποσύρουν από την κυκλοφορία.