A- A+
Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Πίνακες
Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία καταργούνται σταδιακά έως και το 2022 όλες οι περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης που ισχύουν σήμερα.

Με βάση το νέο ασφαλιστικό, στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται είτε με τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας και με όριο ηλικίας τα 62 έτη ή στην ηλικία των 67 ετών.

Μειωμένη σύνταξη θα λαμβάνεται στα 62 έτη, με τη συμπλήρωση 15 ετών εργασίας.

Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι 50άρηδες, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουν έως και 17 χρόνια παραπάνω για να εξασφαλίσουν πλήρη σύνταξη.

Από την άλλη πλευρά, θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι και 18.8.2015, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Τα νέα όρια

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους μέχρι και φέτος μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη με τουλάχιστον 10.500 ένσημα.

Για παράδειγμα, το 2017 κάποιος που θα έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, θα πρέπει να είναι 57 ετών και 8 μηνών, προκειμένου να λάβει πλήρη σύνταξη, ενώ εάν ίσχυε το σημερινό καθεστώς θα έβγαινε στα 53 του χρόνια.

Πλήρης σύνταξη χωρίς 40 χρόνια

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, θα πρέπει να παραμείνουν για περισσότερα χρόνια στην εργασία, για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Για παράδειγμα, το 2017 κάποιος με το σημερινό καθεστώς θα έβγαινε στη σύνταξη στα 55 του χρόνια, θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τα 59 χρόνια και 6 μήνες.