A- A+
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για άνεργους πρώην ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ
Τα υπηρεσίες του κλάδου Υγείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μπορούν να χρησιμοποιούν για 2 χρόνια, όσοι διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη διευκόλυνση παρέχεται σε όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών, οι οποίοι καλύπτονται για 2 έτη για παροχές ασθενείας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη), εάν συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Έχουν ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό για 600 ημέρες εργασίας ή 2 χρόνια.

Το όριο αυτό αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή τέσσερις 4 μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή δεκαπέντε 15 ετών ασφάλισης.

Β) Δεν ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό (ακόμη και ως έμμεσα μέλη).

Η διάρκεια των παροχών

Τo δικαίωμα για παροχές ασθενείας ισχύει για 2 έτη από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε οφειλή στον ΟΑΕΕ ή εφόσον η οφειλή έχει ρυθμιστεί σε δόσεις οι οποίες καταβάλλονται κανονικά.

Διευκρινίζεται ότι οι άνεργοι το πρώτο έτος μετά τη διακοπή της ασφάλισης, θα δικαιούνται όλες τις παροχές (σε είδος και χρήμα) και το δεύτερο έτος σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις μόνο παροχές σε είδος.

Ως παροχές σε είδος νοούνται μόνο η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ καλύπτονται τόσο οι άμεσα ασφαλισμένοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.