A- A+
Δωρεάν εμβάσματα αποστέλλουν 1,6 εκατ. χρήστες της υπηρεσίας IRIS - Πώς λειτουργεί

Με υψηλούς ρυθμούς αυξάνεται η χρήση της υπηρεσίας δωρεάν αποστολής χρημάτων σε άλλες τράπεζες IRIS, η οποία κερδίζει συνεχώς μερίδια αγοράς στις μεταφορές πίστωσης.

Αυτήν τη στιγμή οι συνδρομητές της υπηρεσίας, που είναι διαθέσιμη από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύρια.

Σύντομα όμως όλες οι ελληνικές τράπεζες θα ενταχθούν στην υπηρεσία, δίνοντας τη δυνατότητα δωρεάν αποστολής χρημάτων, ανεξάρτητα από το που τηρείται ο λογαριασμός του παραλήπτη.

Υπεδιπλασιασμός μεγεθών

Τον περασμένο Μάρτιο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των συναλλαγών σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται εν μέρει και με την κατάργηση των χρεώσεων που επέβαλαν κάποιες τράπεζες για την αποστολή χρημάτων.

Παρ΄ όλα αυτά, το μερίδιό τους στο σύνολο των μεταφορών πίστωσης παραμένει σημαντικά χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, διαμορφούμενο σε 8,5%.

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλος αριθμός πελατών δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία IRIS, παρ΄ ότι είναι διαθέσιμη χωρίς κόστος και επιτρέπει τη δωρεάν μεταφορά έως και 15.500 ευρώ κάθε μήνα.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί

Αναλυτικότερα, μέσω της υπηρεσίας IRIS έχετε τη δυνατότητα να αποστέλετε κάθε ημέρα έως 500 ευρώ σε άλλους λογαριασμούς, χωρίς καμία χρέωση ανεξάρτητα από το πλήθος των συναλλαγών.

Επιπλέον, η μεταφορά εκτελείται στη στιγμή, ανεξάρτητα από το αν γίνεται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τα χρήματα πιστώνονται στο λογαριασμό.

Βασική προϋπόθεση για να εκτελεστεί η μεταφορά είναι τόσο ο αποστολέας, όσο και ο παραλήπτης των χρημάτων να είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν και φυσικά να είναι πελάτες των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς.

Η σχετική εγγραφή γίνεται μέσω του mobile banking άμεσα, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε κατάστημα και την ίδια στιγμή μπορείτε να εκτελέσετε τη μεταφορά που θέλετε.

ADVERTISEMENT

Πού μπορείτε να στείλετε χρήματα

Κάθε συνδρομητής της υπηρεσίας επιλέγει τόσο το λογαριασμό από τον οποίο θέλει να μεταφέρει χρήματα, όσο και το λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται όλα τα εμβάσματα προς εκείνον.

Φυσικά, οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει κάποιος το λογαριασμό στον οποίο θα δέχεται χρήματα, επιλέγοντας άλλη τράπεζα για τις πιστώσεις.

Επιπλέον, για την αποστολή δεν χρησιμοποιείται όπως στα κλασικά εμβάσματα ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού του παραλήπτη, αλλά το κινητό του τηλέφωνο ή ο ΑΦΜ του.

Με τον τρόπο αυτό ο καθένας μπορεί να μεταφέρει χρήματα προς:

- Λογαριασμούς δικούς του σε άλλες τράπεζες από αυτήν που επιλέγεται για την αποστολή

- Λογαριασμούς τρίτων ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία τηρούνται

ADVERTISEMENT

Τα όρια

Το ημερήσιο όριο ανά συνδρομητή της υπηρεσίας είναι 500 ευρώ και ισχύει τόσο για τις εργάσιμες ημέρες όσο και για τις αργίες.

Είναι δε ενιαίο για όλες τις τράπεζες. Δηλαδή, δεν ισχύει ανά πιστωτικό ίδρυμα. Μπορείτε να μεταφέρετε αυτά τα χρήματα είτε από μία τράπεζα ή από περισσότερες.

Για παράδειγμα, αν κάνετε μία μεταφορά IRIS μέσω της Alpha Bank ύψους 250 ευρώ, θα σας απομένουν συναλλαγές αξίας 250 ευρώ την ίδια ημέρα ανεξάρτητα από το αν αυτές γίνουν μέσω της Alpha Bank ή άλλης τράπεζας.

Ως εκ τούτου, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών κάθε μήνα, μπορείτε να αποστείλετε σε μηνιαία βάση έως και 15.500 ευρώ χωρίς να πληρώσετε ούτε 1 σεντς προμήθειας.

ADVERTISEMENT

Οι οδηγίες ανά τράπεζα

Για χρήση της υπηρεσίας IRIS θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να χρησιμοποιήσετε το mobile banking της τράπεζάς σας.

Αναλυτικότερα, η αποστολή χρημάτων γίνεται ως εξής:

Alpha Bank

Για να μεταβείτε στην υπηρεσία εισέλθετε στο μενού του m-banking, κάνοντας κλικ στις 3 οριζόντιες γραμμές στην αριστερή πάνω οθόνη του κινητού σας.

Στη συνέχεια:

1. Επιλέξτε IRIS Payments

2. Στη νέα οθόνη κάνετε κλικ στην επιλογή IRIS Payments (Μεταφέρετε χρήματα από και προς τις επαφές του κινητού σας, χωρίς να γνωρίζετε τον αριθμό λογαριασμού)

3. Κάντε κλικ στην επιλογή «Αποστολή»

4. Επιλέξτε την επαφή στην οποία θέλετε να στείλετε τα χρήματα από τη λίστα που εμφανίζεται

5. Εισάγετε το ποσό που θέλετε να μεταφέρετε και αν επιθυμείτε προσθέστε ένα μήνυμα για τον παραλήπτη - Κάντε κλικ στο «Συνέχεια»

6. Επιβεβαιώστε ότι όλα είναι σωστά και κάντε κλικ στο «Αποστολή». Μετά την ταυτοποίησή σας η συναλλαγή εκτελείται.


ADVERTISEMENT


Eurobank

1. Κάντε κλικ στην επιλογή «ΝΕΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ» από την αρχική οθόνη του m-banking

2. Επιλέξτε «IRIS - Αποστολή χρημάτων»

3. Στη νέα οθόνη εισάγετε τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή επιλέξτε από τη λίστα με τις επαφές που εμφανίζεται στην ίδια σελίδα. Κάντε κλικ στο «Συνέχεια»

4. Επιλέξτε από ποιο λογαριασμό θέλετε να σταλούν τα χρήματα, εισάγετε το ποσό που θέλετε να μεταφέρετε και κάντε κλικ στο «Συνέχεια»

5. Στην επόμενη οθόνη γράψτε αν θέλετε μία αιτιολογία για τη συναλλαγή ή κάντε άμεσα κλικ στο «Συνέχεια»

6. Ακολουθεί η ταυτοποίησή σας και η συναλλαγή εκτελείται.


Εθνική Τράπεζα

1. Από την αρχική οθόνη επιλέξτε «Μεταφορές» στο μενού που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της σελίδας

2. Κάντε κλικ στην τελευταία επιλογή «IRIS - Αριθμό κινητού τηλεφώνου»

3. Πληκτρολογείστε το κινητό τηλέφωνο του παραλήπτη ή επιλέξτε από τη λίστα των επαφών που εμφανίζεται

4. Επιλέξτε από ποιο λογαριασμό θέλετε να αποσταλλούν τα χρήματα, εισάγετε το ποσό και αν θέλετε αιτιολογία για τη συναλλαγή. Κάντε κλικ στο βελάκι και το ποσό μεταφέρεται στο λογαριασμό που επιλέξατε


ADVERTISEMENT


Τράπεζα Πειραιώς

1. Στην αρχική οθόνη κάντε κλικ στην επιλογή «ΝΕΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ»

2. Επιλέξτε «IRIS online payments»

3. Κάντε κλικ στην επιλογή «Πληρωμή με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ»

4. Επιλέξτε από ποιο λογαριασμό θέλετε να μεταφέρετε τα χρήματα και πληκτρολογείστε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Εναλλακτικά κάντε κλικ στο εικονίδιο των επαφών για να επιλέξτε τον αριθμό από τη λίστα που θα εμφανιστεί. Κάντε κλικ στο «ΕΠΟΜΕΝΟ»

5. Εισάγετε το ποσό που θέλετε να μεταφέρετε και κάντε κλικ στο «ΕΠΟΜΕΝΟ»

6. Γράψτε αιτιολογία για τη συναλλαγή (προαιρετικό) και κάντε κλικ στο «ΕΠΟΜΕΝΟ»

7. Πατήστε «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ» και μετά την ταυτοποίησή σας εκτελείται η συναλλαγή