A- A+
Διπλασιάζεται στα 50 ευρώ το όριο για ανέπαφες πληρωμές χωρίς PIN με κάρτα

Στο διπλασιασμό του σημερινού ορίου των 25 ευρώ για την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών με κάρτα, προχωρά άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι για την πραγματοποίηση μίας ανέπαφης συναλλαγής χωρίς τη χρήση PIN το ύψος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 ευρώ.

Ωστόσο, για λόγους υγείας οι τράπεζες έχουν ζητήσει από τη Visa και τη Mastercard, να διπλασιαστεί αυτό το όριο. Να ανέλθει δηλαδή στα 50 ευρώ.

Αν αποφασιστεί αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να ολοκληρώσουν και μεγαλύτερες των 25 ευρώ συναλλαγές, χωρίς να φύγει από τα χέρια τους η κάρτα, απλά πλησιάζοντάς τη στο POS, μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος.

Έτσι, δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσουν το PIN στο τερματικό, με κίνδυνο να ακουμπήσουν μία επιφάνεια που έχουν προηγουμένως ακουμπήσει άλλοι πελάτες.

Προσοχή! Πολλοί υπάλληλοι καταστημάτων έχουν την τάση να ζητούν την κάρτα για να την περάσουν εκείνοι ανέπαφα στο POS.

Αυτό είναι λάθος. Εσείς θα πρέπει να πλησιάζετε στην κάρτα στο POS για τη συναλλαγή. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα των ανέπαφων πληρωμών. Η κάρτα να μην φεύγει από τα χέρια σας.

Το ημερήσιο όριο των 150 ευρώ

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με το ημερήσιο όριο των 150 ευρώ που αφορά τις ανέπαφες πληρωμές.

Σήμερα, για λόγους ασφαλείας οι χρεώσεις στην κάρτα με ανέπαφο τρόπο δεν μπορούν να υπερβαίνουν σωρευτικά τα 150 ευρώ ανά 24ωρο.

Έτσι, περιορίζεται σε αυτό το ήψος η δυνητική ζημιά σε περίπτωση που σας κλέψουν την κάρτα και κάνουν αγορές χωρίς χρήση PIN.

Άρα δεν αποκλείεται με το διπλασιασμό του ορίου ανά συναλλαγή να γίνει προσαρμογή και στο ημερήσιο πλαφόν με ανέπαφες.

Σημειώνεται πως ότι και αν γίνει με το παραπάνω όριο, η κάρτα δεν απενεργοποιείται εάν πιάσετε το πλαφόν. Απλά για τις επόμενες συναλλαγές θα χρειάζεται η χρήση PIN.