A- A+
Τριπλασιάστηκαν οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτα στην Ελλάδα σε 1,5 χρόνο
Σημαντική άνοδο μέσα σε 1,5 χρόνο σημείωσαν οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές πραγματικά αγκάλιασαν το νέο τρόπο πληρωμών.

Ο λόγος γίνεται για την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών, η οποία επιτρέπει την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής σε POS χωρίς να χρειάζεται η εισαγωγή της κάρτας στο τερματικό.

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο κάτοχός της είναι να την πλησιάσει στο POS και να περιμένει μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «μπιπ».

Επιπλέον, για συναλλαγές έως 25 ευρώ δεν χρειάζεται καν η πληκτρολόγηση PIN, εκτός κι αν ο κάτοχος της κάρτας το επιλέξει.

Τα στοιχεία για Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα της Mastercard, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2018, η χώρα μας παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 206% στη χρήση ανέπαφων συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη, καθώς σχεδόν οι μισές πληρωμές με χρήση κάρτας, γίνονται πλέον ανέπαφα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 όλα τα σημεία συναλλαγών στην Ευρώπη θα μπορούν να λειτουργήσουν με ανέπαφες πληρωμές.

Οι ευρωπαϊκές τάσεις

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών υπέρ των ανέπαφων συναλλαγών. Για παράδειγμα στην Πολωνία οι ανέπαφες συναλλαγές ξεπερνούν το 80% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται αυξητικές τάσεις προς τη χρήση ανέπαφης τεχνολογίας από τους καταναλωτές.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στην καινοτομία των ανέπαφων συναλλαγών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ταχύτερες, πιο εύχρηστες και φερέγγυες μεθόδους πληρωμής.