A- A+
«Χαράτσι» 20 ευρώ ανά εργαζόμενο σε όλες τις επιχειρήσεις υπέρ ...θερινών κατασκηνώσεων
Το ποσό των 20 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχόλησαν τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλλουν στο ΙΚΑ όλες οι επιχειρήσεις, για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων φιλοξενίας σε θερινές κατασκηνώσεις.

Το συγκεκριμένο ποσό θα καταβληθεί υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων, οι οποίος διοργανώνει κατασκηνωτικά προγράμματα για τα παιδιά χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων.

Μέχρι πρότινος οι δαπάνες αυτές καλύπτονταν από μέρος των εργοδοτικών εισφορών 1,1% που πρόσφατα καταργήθηκαν. Με το 20άρικο ανά εργαζόμενο αναπληρώνεται η απώλεια πόρων της συγκεκριμένης δράσης.

Η επιβάρυνση

Η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ καταβάλλεται από τον εργοδότη ετησίως για κάθε εργαζόμενο και εισπράττεται από το ΙΚΑ. Αφορά όσους εργαζόμενους απασχολήθηκαν και μισθοδοτήθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους (2013).

Ειδικότερα, επιβάλλεται για όσους εργαζόμενους απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μισθοδοτήθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημερήσιας ή μηνιαίας απασχόλησής τους.

Στις περιπτώσεις μη καταβολής της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς από τους υπόχρεους εργοδότες, αυτή θα καταλογίζεται και θα εισπράττεται κατά τα ισχύοντα για την είσπραξη των υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισφορών, στις περιπτώσεις δε εκπρόθεσμης καταβολής της θα επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.

Η ενημέρωση

Η ενημέρωση για το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η κάθε επιχείρηση γίνεται αυτόματα μετά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης προς το ΙΚΑ.

Στη συνέχεια, οι εργοδότες λαμβάνουν email, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

- Ο αριθμός απασχολουμένων για τους οποίους υφίσταται υποχρέωση καταβολής του ποσού των 20 ευρώ.

- Το συνολικό ποσό που οφείλεται.

- Η προθεσμίας εξόφλησης του ποσού χωρίς επιβαρύνσεις, που για φέτος είναι η 29η Νοεμβρίου

Μη καταβολή του ποσού ή καταβολή μετά την ανωτέρω προθεσμία θα επιφέρει την εφαρμογή των διατάξεων για τον καταλογισμό και την αναγκαστική είσπραξη με τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις. Η είσπραξη της εργοδοτικής εισφοράς θα γίνει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΔΙΑΣ όπως ακριβώς και οι τρέχουσες εισφορές.