A- A+
Από το Μάρτιο του 2021 και άτοκα η εξόφληση των φόρων της πανδημίας - Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ

Περίοδο χάριτος μέχρι και το Μάρτιο του 2021 για τις οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία που βρίσκονται σε αναστολή αναμένεται να προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές της περιόδου Μαρτίου - Μαίου 2020, η πληρωμή των οποίων ανεστάλλη για όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Δηλαδή, για τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

- Εργαζομένους σε αναστολή

- Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται από την κρίση

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής έκπτωσης του 40%

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογούμενων έχουν ανασταλεί και με βάση τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, όπως αυτά εμφανίζονται στο Taxis, θα πρέπει να καταβληθούν το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου 2020.

Αρχική πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν η εξόφληση των χρεών αυτών να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ωστόσο πλέον το σενάριο του Μαρτίου κερδίζει έδαφος.

Ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, που ξεπερνά τα 2,50 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της περιόδου χάριτος έως και τον ερχόμενο Μάρτιο, θα προσφέρει μία γενναιόδωρη ρύθμιση.

Με αυτήν, οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

- Να εξοφλήσουν άτοκα τις οφειλές σε 12 δόσεις, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 2021

- Να εξοφλήσουν τις οφειλές με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε 24 δόσεις, αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 2021

Προς το παρόν δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βιαστεί τις επόμενες ημέρες καθώς η 31η Αυγούστου, που είναι η προθεσμία αποπληρωμής των πρώτων οφειλών πλησιάζει.

Οι φορολογούμενοι πάντως, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς ακόμη και μετά την 31/8 η ισχύς των όποιων ρυθμίσεων θα είναι αναδρομική.