A- A+
Σε εφαρμογή τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Πόσα πρέπει να πληρώσετε - Η διαδικασία

Τη δυνατότητα να θέσουν ξανά τα οχήματά τους σε κυκλοφορία έχουν οι ιδιοκτήτες τους, καθώς άνοιξε τη Μεγάλη Τετάρτη η πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ για πληρωμή των τελών τους με το μήνα.

Η ρύθμιση αφορά όσους έως και το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν θέσει σε ακινησία το όχημά τους και θέλουν να το κυκλοφορήσουν ξανά για κάποιους μήνες ή για το υπόλοιπο του 2024.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, παρέχεται η δυνατότητα αυτή, με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία

Η άρση ακινησίας γίνεται στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, στην οποία εισέρχεστε με χρήση των κωδικών σας στο Taxis.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ΙΧ, τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ηλεκτρονικά.

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την κυκλοφορία του οχήματός σας για 1 έως και 8 μήνες, μέχρι το τέλος του 2024

Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:

- Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας

- Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος

- Η υποβολή του αιτήματος άρσης ακινησίας

ADVERTISEMENT

Μόνο μία φορά

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα άρση ακινησίας παρέχεται μόνο μία φορά κάθε χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στους μήνες κυκλοφορίας που θα επιλέξετε, καθώς εάν θέλετε να κυκλοφορήσετε ξανά το όχημά σας, δεν θα έχετε αυτή τη δυνατότητα, με ευνοϊκούς όρους.

Για παράδειγμα, εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα 4 μηνών θα καταβάλει 100 ευρώ (4/12).

Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να θέσει το όχημα εκ νέου σε ακινησία.

Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των αναλογικών τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί.

Εξαίρεση, αποτελούν όσοι τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας.

Εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2024, καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.