A- A+
Ανοίγει αυτήν την εβδομάδα η β΄ φάση της Επιστρεπτέας Προκατοβολής - Πιστώσεις ως 7/7

Θέμα ωρών είναι το άνοιγμα των αιτήσεων για τη β΄ φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα απευθύνεται σε διευρυμένο αριθμό επιχειρήσεων.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του Taxis, δηλώνοντας τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ έως και το τέλος Μαίου, στη βάση του οποίου θα υπολογιστεί η βοήθεια που θα λάβουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 7 Ιουλίου.

Αιτήσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα myBusinessSupport., όταν το σύστημα ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι όροι του κρατικού δανείου

Το δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος 1 έτους.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Οι δικαιούχοι της δράσης

Στη δεύτερη φάση θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις κάθε μορφής, ακόμη και ατοιμικές, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που εμφάνισαν πτώση στο τζίρο τους το επίμαχο διάστημα.

Μάλιστα, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ακόμη και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, αρκεί να πληρούν κάποια κριτήρια, πχ. να διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Δικαιούχοι των δανείων θα είναι επίσης και όσες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του μέτρου.

Ωστόσο, από το συνολικό ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται βάση του κύκλου εργασιών του τριμήνου Μαρτίου - Μαίου, θα αφαιρείται το δάνειο που ήδη έχουν λάβει.

Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση δικαιούται 20.000 ευρώ συνολικό για αυτό το τρίμηνο και στην πρώτη φάση έλαβε 12.000 ευρώ, θα πάρει 8.000 ευρώ επιπλέον.

Αν δεν είχε συμμετάσχει στο α΄ γύρο θα πιστωθούν τα 20.000 ευρώ στο λογαριασμό της.