A- A+
Ανασφάλιστο κυκλοφορεί σχεδόν 1 στα 10 οχήματα - Έρχονται νέες διασταυρώσεις

Πάνω από 500.000 οχήματα εκτιμάται ότι κυκλοφορούν στους δρόμους ανασφάλιστα, παρά τις προσπάθειες εντοπισμού τους από τις Αρχές με τη διασταύρωση στοιχείων και τους ελέγχους της Τροχαίας.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την Τροχαία την περασμένη χρονιά έφτασαν τους 643.718. Από αυτούς, στο 8,82%, δηλαδή σε 56.757 περιπτώσεις τα οχήματα βρέθηκαν ανασφάλιστα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ζορμπά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων από τα 6.261.993 το 2019 έπεσε το σε 6.299.174.

Αυτό κατά τον ίδιο σημαίνει ότι τα ανασφάλιστα οχήματα σήμερα προσεγγίζουν τα 555.000.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Για την επίλυση του θέματος, σημειώνει ο κ. Ζορμπάς, γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των μητρώων όλων των φορέων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει ακριβής εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και εφαρμογή των διατάξεων της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με αυτήν, οι κυρώσεις σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος είναι οι εξής:

-  Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατικά & 250€ για τα δίκυκλα.

- Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

- Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

ADVERTISEMENT

Βρείτε φθηνά προγράμματα

Με δεδομένο τις βαριές ποινικές κυρώσεις η μη ασφάλιση ενός οχήματος είναι ασύμφορη, αν λάβουμε υπόψιν ότι στην αγορά υπάρχουν σήμερα πολύ φθηνά προγράμματα.

Στα συμβόλαια που διαρκούν 1, 2 ή 3 μήνες, ανάλογα με την προτίμηση του ιδιοκτήτη του οχήματος, το κόστος τους είναι χαμηλότερο.

Μπορεί σε σχέση με τα ετήσια συμβόλαια η μέση μηνιαία επιβάρυνση να είναι υψηλότερη, ωστόσο ο ασφαλισμένος μπορεί να βγει κερδισμένος υπό ορισμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, εάν έχει άλλες υποχρεώσεις αυτήν την περίοδο, όπως οι φορολογικές, και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες, μπορεί να επιλέξει ένα συμβόλαιο μικρής διάρκειας και να μην αναγκαστεί να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό.