A- A+
Αναγέννηση της αγοράς των στεγαστικών «βλέπει» και η Εθνική - Στόχος της τα 250 εκατ. ως το Ιούνιο
Νέα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ σκοπεύει να χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα έως και το τέλος του πρώτο εξαμήνου του 2015. «Βλέπει» ανάκαμψη για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου της Prodexpo που πραγματοποιείται στην Αθήνα, η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου εξέφρασε την αισιοδοξία της για την ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Ναι στο 75% των αιτήσεων

«Για πρώτη φορά στην Εθνική Τράπεζα βλέπουμε από τον Μάιο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια στιγμή τα τρία στα τέσσερα αιτήματα για λήψη στεγαστικών δανείων εγκρίνονται», είπε η κ.Τζάκου.

Σύμφωνα με την ίδια, στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Εθνική έχει προγραμματίσει να δώσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού 250 εκατ. ευρώ, είπε η κ.Τζάκου.

Αναφερόμενη στο βάθος της κρίσης που πέρασε η στεγαστική πίστη, είπε μεταξύ άλλων ότι σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος τα νέα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν υποχώρησαν από 15 δισ. ευρώ περίπου το 2007 σε 170 εκατ. ευρώ περίπου το 2013.

Επισήμανε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης υπάρχουν καθώς, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες δεν είναι υπερδανεισμένοι σε σχέση με τους κατοίκους της ευρωζώνης.

Οι άλλες τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αισιόδοξες προβλέψεις είχε εκφράσει πριν λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Household Lending, Αναστάσιος Πανούσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το 2015 οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες θα φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ, ποσόν τετραπλάσιο σε σχέση με το 2013.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας είχε κάνει λόγο για πρόγραμμα του ομίλου με νέες εκταμιεύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο 15μηνο.