A- A+
Νέα στεγαστικά 800 εκατ. ευρώ το 2015 - Για ποια ακίνητα υπάρχει ζήτηση
Στα 800 εκατ. ευρώ, ποσόν τετραπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2015 οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Ποια ακίνητα είναι δημοφιλή.

Εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή θα πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά ανόδου των νέων εκταμιεύσεων, αφού το 2013 δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ νέα δάνεια και φέτος 300 εκατ. ευρώ.

Τη σχετική εκτίμηση διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Household Lending, Αναστάσιος Πανούσης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η τράπεζα, από κοινού με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων.

Οι προβλέψεις

Αναφερόμενος ειδικά στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι τα προβλεπόμενα 800 εκατ. ευρώ για το 2015 μπορεί να παραμένουν χαμηλό ποσόν, σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ του 2007, αλλά δεν παύουν να είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα προβλεπόμενα για φέτος και πολλαπλάσια σε σύγκριση με τα 200 εκατ. του 2013.

Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση της αγοράς στεγαστικής πίστης στην ΕΕ, ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχονται στην Ελλάδα στο 39%, έναντι μέσου όρου 40% στην ευρωζώνη, γεγονός που δείχνει ότι τα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας παραμένουν μεγάλα, παρά την πτώση του ΑΕΠ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το 2013 μόλις το 17% των συναλλαγών αγοραπωλησίας ακινήτων έγινε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, έναντι ποσοστού 82% μόλις τέσσερα-πέντε χρόνια πριν, κάτι που αποτυπώνει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει στα επόμενα έτη η στεγαστική πίστη.

Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, οι αριθμοί που αφορούν τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων αποτυπώνουν τη συνεχή συρρίκνωση της αγοράς, αφού από 39.808 το 2008, μειώθηκαν σε 12.343 το 2013 και σε 1.457 στο πρώτο τρίμηνο του 2014

Τι ακίνητα ζητούν

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη ¨συμπεριφορά¨ των υποψήφιων δανειοληπτών η οικονομική κρίση, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι η στροφή σε παλαιότερα, μικρότερα και χαμηλότερης αξίας ακίνητα συνεχίζεται.

Παράλληλα, υπάρχει έντονη κινητικότητα στον χώρο της εξοχικής κατοικίας, ενώ τόσο το μέσο ύψος των δανείων, όσο και η διάρκειά τους έχουν μειωθεί: το μεν πρώτο ¨προσγειώθηκε¨ σε περίπου 68.000 ευρώ έναντι 125.000 το 2007 - 2008, η δε δεύτερη έχει συρρικνωθεί το πολύ στα 30 έτη, ενώ τα δάνεια σαραντακονταετούς διάρκειας έχουν σχεδόν εκλείψει

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, από τη μία πλευρά η αγορά δέχεται θετικές επιρροές (όπως η πτώση των τιμών που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα δάνεια και η επαναφορά της στεγαστικής πίστης στις προτεραιότητες των τραπεζών) και από την άλλη αρνητικές πιέσεις (πχ, ασταθές οικονομικό περιβάλλον, υψηλή φορολογία και κακή καταναλωτική ψυχολογία, που μεταφράζεται σε απροθυμία ανάληψης οποιουδήποτε ρίσκου).

Κατά τον κ. Πανούση, προκειμένου η αγορά να αναπτυχθεί, προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται η μείωση της υπέρμετρης φορολογίας, η θέσπιση κινήτρων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, πχ, για νέα ζευγάρια και ενεργοποίηση της αγοράς εξοχικής κατοικίας και η περαιτέρω στήριξη προγραμμάτων π.χ ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.