A- A+
Άλμα 6,4 δισ. ευρώ στις καταθέσεις μέσα σε 4 μήνες - Σε υψηλό 11 ετών τα μεγέθη

Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης των 6.4 δισ. ευρώ έχουν καταγράψει μετά από τέσσερις συνεχείς θετικούς μήνες τα υπόλοιπα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από τις καθαρές εκροές των 3,4 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2022, το τετράμηνο που ακολούθησε (Απρίλιος - Ιούλιος 2022) η εγχώρια καταθετική βάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκε κατά 6,3 δισ. ευρώ.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου η άνοδος προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, με τα μεγέθη να σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2011.

Τι συνέβη τον Ιούλιο

Τον περασμένο μήνα πάντως η άνοδος των υπολοίπων επιβραδύνθηκε, με τη μεταβολή σε σχέση με τον Ιούνιο να περιορίζεται στα 593 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίας αύξησης 2,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Ειδικότερα:

  • Τα συνολικά υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 593 εκατ. ευρώ
  • Τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 433 εκατ. ευρώ
  • Τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων ενισχύθηκαν κατά 883 εκατ. ευρώ


Η υποχώρηση στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αποδίδεται στα αυξημένα κόστη ενέργειας, αλλά και στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και ο ΦΠΑ (απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία).

Τα υπόλοιπά τους παρέμειναν ωστόσο πάνω από το κατώφλι των 40 δισ. ευρώ, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην εποχή του ευρώ.

ADVERTISEMENT

Η άνοδος στα νοικοκυριά

Από την άλλη, τα μεγέθη των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενισχύθηκαν κατά 883 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, για ένα ακόμη μήνα η μείωση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις ήταν περιορισμένη, καθώς δεν ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι τα σχετικά μεγέθη έχουν πιάσει πάτο.

Ρόλο σε αυτό έχει παίξει αναμφίβολα η μείωση των αγορών αμοιβαίων κεφαλαίων, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές.

Από την άλλη ενισχυτικά στις καταθέσεις των νοικοκυριών λειτουργούν οι κρατικές επιδοτήσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και οι λογαριασμού των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι τελευταίοι είδαν τις καταθέσεις τους να αυξάνονται λόγω της πολύ καλής τουριστικής περιόδου.

Η αυξημένη χρήση των καρτών από Έλληνες και ξένους, έχει ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να κατευθύνονται απευθείας στους λογαριασμούς τους στις τράπεζες.