A- A+
Oι λογαριασμοί μισθοδοσίας με τα καλύτερα επιτόκια - Ποιοι έχουν ευχέρεια επιλογής

Επιτόκια που ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα των προθεσμιακών καταθέσεων προσφέρουν οι ειδικοί λογαριασμοί μισθοδοσίας / σύνταξης των τραπεζών.

Ο λόγος γίνεται για καταθετικούς λογαριασμούς στους οποίους πιστώνονται μισθοί ιδιωτικού και δημίσιου τομέα και συντάξεις σε τακτική βάση.

Αν επιλέξετε το λογαριασμό που σας ταιριάζει μπορείτε να εξασφαλίσετε επιτόκια που φτάνουν ακόμη το 1%.

Ποιοι έχουν δικαιώμα επιλογής

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν όποια τράπεζα θέλουν για την είσπραξη των αποδοχών τους.

Από την άλλη, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αναγκαστικά επιλέγουν λογαριασμό μεταξύ των προϊόντων που προσφέρει η τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο εργοδότης τους.

Ως εκ τούτου η πρώτη κατηγορία μπορεί να ψάξει για λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μπορούν απλά να αλλάξουν το προϊόν, στον οποίο πιστώνεται ο μισθός τους.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια και το ...τρικ

Όπως προαναφέρθηκε, τα επιτόκια στους λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης μπορούν να φτάσουν έως και το 1%, ενώ στους συστημικούς ομίλους διαμορφώνονται ως και το 0,50%.

Τα επιτόκια αυτά όμως προσφέρονται για μικρά υπόλοιπα, συνήθως έως 1.000 ευρώ. Το ανάποδο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στους υπόλοιπους καταθετικούς λογαριασμούς.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσέχετε ότι το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού σας δεν ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο όριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μερικά ευρώ παραπάνω μπορεί να σας στοιχίσουν σε τόκους.

ADVERTISEMENT

Κλιμακωτό ή κλιμακούμενο

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται προσοχή για να μην την πατήσετε είναι το είδος του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο λογαριασμό σας.

Αυτό μπορεί να είναι κλικακωτό ή κυμαινόμενο. Τι σημαίνει αυτό;

Αν είναι κλιμακούμενο το επιτόκιο εφαρμόζεται σε ολόκληρο το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού.

Αντίθετα αν είναι κλιμακωτό, ισχύει διαφορετική απόδοση για κάθε μία από τις κλίμακες ποσού που έχει καθορίσει η τράπεζα.

Παράδειγμα

Έστω η ακόλουθη υποθετική κλίμακα:

  • Από 0 έως 1.000 ευρώ 1%
  • Από 1.000 ευρώ και άνω 0.3%

Κάποιος που διατηρεί 2.000 ευρώ στο λογαριασμό του θα κερδίσει τα εξής:

  • Με το κλιμακούμενο επιτόκιο θα λάβει επιτόκιο 0,30%, καθώς το επιτόκιο θα εφαρμοστεί σε όλο το ποσό του.

Άρα τον συμφέρει να μειώσει το υπόλοιπο στα 1.000 ευρώ προκειμένου να λάβει 1% και να μεταφέρει τα λοιπά 1.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

  • Με το κλιμακωτό επιτόκιο θα εφαρμοστεί επιτόκιο 1% για τα πρώτα 1.000 ευρώ της κατάθεσής του και επιτόκιο 0,30% για τα επόμενα 1.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταθέτης δε χάνει το προνομιακό επιτόκιο για τα πρώτα 1.000 ευρώ. Αν βρει καλύτερο επιτόκιο για το δεύτερο χιλιάρικο από το 1%, μπορεί να το μεταφέρει αλλού.